tiistai 26. maaliskuuta 2013

Vetoomus Kotkan kaupunginvaltuutetuille koulujen puolesta

Hyvät valtuutetut,

Aina on rahat revittävä jostain – kaikille hankkeille. Kysyn – miksi me päättäjät emme nyt yhdistäisi voimiamme puolueeseen katsomatta ja tekisi yhdessä työtä sen eteen, että löydämme nuoria perheitä tyydyttävän ratkaisun kouluasioihin.

On selvää, että asukkaat eivät voi hyväksyä kouluratkaisua, jossa luokkakoot suurenevat ja lasten koulumatkat pitenevät.

Se on tosiasia. Meidän on annettava nuorille ja lapsiperheille hyvä syy jäädä tai muuttaa Kotkaan. Ensiksi on keskityttävä työpaikkoja luovien ratkaisujen löytämiseen ja perheiden elämän kannalta tärkeimpiin asioihin. Pienet ja turvalliset koulut ovat markkinointietu, joka meillä on esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verrattuna.  Tosin pääkaupunkiseudulla on enemmän työpaikkoja – eli siellä ja meillä on vastakkaiset ongelmat.
On totta, että meillä on valitettavan monta homekoulua ja kunnossapitokin maksaa.
Myös meidän päättäjien on otettava asioiden hoitoon aktiivisempi asenne. Keski-ikä valtuustossa on 51 vuotta. Kuinka monella on pieniä lapsia, kouluikäisiä, tai lapsenlapsia? Tulee muistaa, että me teemme päätöksiä heidän tulevaisuuttaan varten.


Meidän tulee suunnata energiamme esimerkiksi siihen, että etsimme vaikkapa Jumalniemen rampeille (15 milj.euroa kaupungin maksettavaa) maksukumppaneita. Maakuntaliitto pyörittelee suuria miljoonahankkeita, myös liikenneasioissa - E18 mukaan lukien. Olisiko Kymenlaakson liiton mahdollista osallistua hankkeeseen? Onko kaikki muutkin vaihtoehdot todella perusteellisesti tutkittu? Osallistuvatko suuret kauppaketjut Jumalniemessä rampin kuluihin? Entä valtio?

Kumman laitatte etusijalle - Rampit Jumalniemeen -(15 miljoonaa euroa) vai pienten koulujen remontoinnin ja säilyttämisen?

Haemmeko Tall Ships Race - tapahtumaan etappisatamaksi (kokonaiskustannukset noin 1,2 miljoonaa euroa) vai korjaammeko kouluja? Kumpi on tärkeämpää tulevaisuuden kannalta, juuri nyt, kun taloutemme on huonommalla tolalla kuin koskaan?  Voi perustellusti kysyä, onko päätöksenteko ollut johdonmukaista?
Minusta ja suurimmasta osasta – ainakin pienituloisimmista asukkaista - näyttää kovasti siltä, että palvelujohtaja Haapanen on palkattu ainoastaan karsimaan palveluja, ei suinkaan järjestämään niitä parhaalla mahdollisella tavalla kuntalaisten eduksi.

Meidän päättäjien tulee myös kantaa oma vastuumme ja osallistua enemmän ratkaisujen etsintään. Mahdollisuuksia on muitakin, kuin virkamiesten esittämät ”hätäratkaisut” ja ennalta lukitut päätökset. Laskelmia on tutkittava kriittisesti.

On liian”helppoa” – vain ristiä kädet ja uskoa sokeasti - virkamiehen kiireessä ja vain numeropohjalta tehtyihin laskelmiin, jotka tehtiin tilanteessa vuosi sitten. Nyt meille on selvinnyt, että taloudellinen ahdinkomme on vielä odotettua pahempi. Eivätkö kaikki säästöihin tarkoitetut ehdotukset tällöin ole tervetulleita? Myös Koivulan asukkaiden ehdottama ratkaisu, joka tuo selviä säästöjä, on todella potentiaalinen ja kannattaa tutkia.
Koivulassa ihmiset itse perehtyivät – tarkemmin kuin päättäjät – virkamiehistön suunnitelmiin – ja totesivat niissä ”ilmaa” monen miljoonan verran. Älkää tehkö asukkaille sitä, että heitä ei kuunnella lainkaan. Se on suuri virhe, joka johtaa täydelliseen asukkaiden luottamuksen menettämiseen.  
Ne, joilla on vähiten rahaa, osaavat ehkä tarkimmin myös laskea, mihin ne riittävät ja mistä voi tinkiä. Virkamiehet ja kaupunginjohto on mielestäni kovasti etääntynyt asukkaiden todellisuudesta. Konsultteja palkataan kevyesti summilla (esim. n. 30.000 € - jota vasta kommentoitiin virkamiesten taholta ”pikkusummaksi”). Se kuitenkin vastaa monen työtätekevän vuosiansiota - työttömistä puhumattakaan.

Meidät päättäjät on valittu hoitamaan asukkaiden etua ja kuuntelemaan heidän ääntään. Kaupungin peruspalvelujen yksityistäminen ja ulkoistaminen ei ole oikea tie säästöihin. Kyllä me tämän Koivulan osalta voisimme edes ottaa heidän ehdotuksensa käsittelyyn. Tätä kansalaisaloitetta ei tule  tyrmätä suoralta kädeltä  – edes tutustumatta sen sisältöön.  Aloitteen tekijöiden tarkoitus on myös palvella kuntalaisten ja asukkaiden etua. Sitä pitää kannustaa – eikä lannistaa.
Rakentakaamme Parempaa Kotkaa yhdessä asukkaiden kanssa – se on myös ainoa tapa saada menetetty luottamus takaisin.

 

Ei kommentteja: