torstai 21. maaliskuuta 2013

ELY -keskukselta kriittinen lausunto Kotkansaaren ja Hallan tuulivoimalahankkeista


ELY -keskukselta kriittinen lausunto Kotkansaaren ja Hallan tuulivoimalahankkeista
(ELYn lausunnosta poimittuja pääkohtia, suorat lainaukset kursivoitu)
Kaakkois-Suomen ELY -keskuksen mukaan tuulivoimahankkeilla on merkittäviä vaikutuksia Kotkan kaupunkimaisemaan .”Yleensä näin perinteistä kaupunkikuvaa pyritään varjelemaan”, todetaan lausunnossa. Suunnitellut voimalat estävät käytännössä asuntojen sijoittamisen Kotkan kantasataman alueella, rajoittavat Hallan ja Perävarpin maankäyttöä, sekä hankaloittavat liikennejärjestelyjä, toteaa yhteysviranomainen.
Vaihtoehtoa VE0 (jossa tuulivoimaa ei rakennettaisi lainkaan kaupunki- ja taajama-alueelle) ei ole ELY -keskuksen mukaan YVA -arviointiselostuksessa käsitelty objektiivisesti ja riittävästi, ja siitä on annettu liian kielteinen kuva.  

Myös Kymenlaakson liiton mielestä: ”tuulivoimalayksiköiden sijoittaminen Kotkan Kantasataman vaikutuspiiriin ja keskusta-asumisen läheisyyteen voi vaikeuttaa keskustatoimintojen kehittämistä ja maakunta-kaavan toteuttamista.”
ELY -keskuksen mukaan tuulivoimaloiden meluhaittoja tulee ensisijaisesti vähentää sijoittamalla ne riittävän kauas asutuksesta ja varoittaa, että: ”laskentatulosten perusteella on odotettavaa, ettei rajoittamattomasti toimivia teollisen kokoluokan tuulivoimaloita voida sijoittaa lähelle asutusta ilman riskiä melun kohtuuttomien haittavaikutusten syntymisestä sekä sisä- että ulkotiloissa.”

ELY -keskuksen mukaan Kotkansaaren ja Hallan tuulivoimalahankkeet tulevat edellyttämään ympäristöluvan hankkimista. Asemakaava- tai osayleiskaavat eivät riitä. Ympäristöministeriön ohjeen 4/2012 mukaan tuulivoimalat tulisi kuitenkin sijoittaa niin kauas asutuksesta, ettei ympäristölupa olisi tarpeellinen.

ELY toteaa, että voimaloiden meluhaittoja voidaan vähentää vain rajoittamalla niiden melupäästöjä, eli roottorin lapakulman tai pyörimisnopeuden säätämistä siten, että sen äänensäteily pienenee. Tämä tarkoittaa tuotantotehon alentamista. Tehon vähentäminen on myös ainoa tapa rajoittaa välkkeen haittavaikutuksia. Tällaisten rajoitusten noudattamisen valvonta on vaikeaa, mistä kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä.

ELYn mukaan: ”kaikissa vaihtoehdoissa yli 10 tunnin välkevaikutus ulottuu Kotkansaarella huomattavan laajalle alueelle. Vaihtoehdoissa 1 ja 3 raja kulkee suunnilleen linjalla Sibeliuspuisto - urheilukeskus. Vaihtoehdossa 2 alue on Sapokan puoleisessa päässä hiukan pienempi. Tiutisessa Huvilaniemi sisältyisi yli 10 tunnin välkealueeseen, vaihtoehdossa 2 tosin vain Huvilaniemen länsiranta. Vaikutus aiheutuu ilmeisesti Hallan ja Kotkamillsin voimaloiden yhteisvaikutuksesta. Yli 5 tunnin välkevaikutus ulottuu lisäksi Perävarppiin, Suulisniemen eteläosaan ja osalle Tiutisen asuntoaluetta.”


Yhteysviranomaisen mielestä selostuksessa esitetty seurantaohjelma ei ole riittävä. Se ei kerro miten käytännössä melu- ja välke vaikutuksia ehkäistään. 
ELY-keskus suosittelee tuulivoimaloiden sijoittamista keskitetysti ja ensisijaisesti muualle kuin maakuntakaavassa osoitetuille taajamatoimintojen alueille, virkistysalueille tai kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta tärkeille alueille – eli aivan muualle kuin Kotkansaarelle tai Hallaan.

-------------------------
ELY -keskuksen lausunto (14.2.2013)  kokonaisuudessaan  sekä asukkaiden ja yhteisöjen jättämät kommentit tuulivoimahankkeeseen.  Löytyvät tämän linkkisivun alareunasta klikkaamalla a.o. otsikkoja.

Ei kommentteja: