sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Uuden valtuutetun ensivaikutelmia kunnallisesta päätöksenteosta - osa 2


Ovatko uudet päättäjät - "kokemattomia kiukuttelijoita", "populisteja" (?) - anarkisteja (???) vaiko vain todella kiusallisen tiedonjanoisia?
 


Vanhat totutut tavat istuvat ainakin täällä Kotkassa tiukassa. Virkamiesten esityksiin on valtuutettujen ja lautakuntien jäsenten entistä aktiivisemmin vaadittava tarkempia kustannusarvioita vaikkapa erilaisiin konsulttiselvityksiin ennen päätöksentekoa.
 
Liian usein ja helposti valtuutetuilta tai kaupunginhallitukselta halutaan saada vain nopea "periaatehyväksyntä" esim. konsultin palkkaamiseen tehtävään A tai tehtävään B ja/tai virkamiesten matkasuunnitelmiin. Entä kokonaiskustannukset ja konsulteilla teetettyjen töiden tulokset tai ulkomaanmatkoista saadut tulokset? Ne on saatettava päättäjien tietoon ennen toimenpiteitä JA niistä on esitettävä raportit päättäjille matkojen ja/tai konsulteille annettujen toimeksiantojen jälkeen.
 
Kun tällaisia papereita ja raportteja uusi ja tiedonhaluinen päättäjä sitten kyselee, niin hänet leimataan "populistiksi" tai "kiukuttelijaksi". Kotkalaisen paikallislehden "yhteiskuntapoliitikkona esiintyvä toimittaja" vertaa aktiivisuutta jopa anarkismiin. Aika hurjaa argumentointia. 

Niin sanotusti hyvä päättäjä - on ilmeisesti se, joka ei kysele, juo kiltisti tarjotut kahvit ja nyökyttelee, ja näin kokoukset sujuvat "nopeasti ja tehokkaasti" - tätäkö meiltä odotetaan? 

Mielestäni toistaiseksi on myös vaikuttanut siltä, että esim. koulujen kohdalla on punakynä osunut tiukasti säästölinjaan vain kustannusten osalta, mutta riittävää huomiota ei ole kiinnitetty siihen, että samalla opetuksen laatu kärsii.  

Yhtiöittämistä ja ulkoistuksia tyrkytetään nieltäväksi joka suunnalta – syötetään meille vähitellen nieltäväksi pala palalta - vaikka valtiosääntötieteen ja yleisen oikeustieteen professoritkin ympäri maata ovat julkisen sektorin toimien yhtiöittämisen tuominneet perustuslain vastaisena.  

Selviä paniikkiehdotuksia ja yksityistämishankkeita kuitenkin halutaan valmistella myös Kotkan -virkamiehistön taholta. Päättäjiä pelotellaan kauhukuvilla ja esityksillä tyyliin: "tämä on ainoa vaihtoehto". Nyt pyritään esimerkiksi luomaan uutta kiinteistöyhtiötä (Kotka-Hamina), jossa koulujen hoito siirretään osakeyhtiölle. Silloin meidän oma kunnallinen demokraattinen päätösvaltamme vähenee, ja osakeyhtiö tekee päätökset vain taloudellisuuteen (ei välttämättä asukkaiden toiveisiin) perustuen. Tätäkö halutaan? 

Ajat ovat tiukat, selvähän se, mutta myös päätösten tulee olla johdonmukaisia. Hyväksyimme päättäjinä myös liian helposti esimerkiksi Tall Ships Race -tapahtumaan hakemisen, koska meistä kaikista vanhat "purjelaivat ovat hienoja. Itsekritiikkinä voin todeta, että minäkään en ollut tässä kohdassa riittävän tiukasti vastaan. Säästölinjamme ei ole riittävän johdonmukainen.  

Toimii vähän samoin kuin minun kotitaloudessani, jossa rahaa ei ole liikaa, mutta jos jotain "oikein tekee kovasti mieli", niin se hankitaan, vaikkei varaa olisikaan.

Ei kommentteja: