keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Uusiin kysymyksiin eivät riitä vanhat vastaukset

Kaupunginhallituksen kokouksessa ma 11.3. tuli selvästi esille se SUURIN ONGELMA päätöksenteossa täällä KOTKASSA.  

 Esimerkkinä nyt huolestuttava  KOULUVERKON SUPISTAMISPÄÄTÖS , joka tehtiin EDELLISEN valtuuston toimesta luottaen sokesti virkamiesten tavoitehakuisiin arvioihin kustannussäästöistä. Tuolloin EI vaadittu riittävän tarkkoja ja PERUSTELTUJA laskelmia. Päätökset tehtiin tuolloin vain näiden koulujen rakenteellisten (ylläpito- ja korjaus) kustannusten SUMMITTAISEEN ARVIOON perustuen. 

Miten ihmeessä virkamies voi päätyä noin 5 milj. euron korjaussummaan, kun vanhempien ja opettajien yhteisesti perustaman kansalaisyhdistys saa tehtyä tarvittavat korjaukset 300.000 eurolla? Maksaako byrokratia näin paljon ekstraa? Ehkä säästämistä tulee suunnata nimenomaan byrokratian karsimiseen, jos se on näin tehotonta.

 Aiemman päätöksenteon aikana ei kuunneltu

lainkaan koululaisten vanhempia, opettajia, ei ajateltu koulun merkitystä ja sisältöä, opetuksen laatua eikä päätöksen kokonaisvaltaista sisältöä eikä sen vaikutuksia tulevaisuuteemme. Millaisessa kaupungissa me oikein haluamme elää?

Kun nyt uusi valtuusto ja uudet päättäjät myös kaupunginhallituksessa ovat huomanneet tämän ja haluavat kyseenalaistaa aiemmin tehtyjä huonoja päätöksiä  ja vaativat (vihreät, vasemmistoliitto, perussuomalaiset) näiden laskelmien avaamista ja perustellumpaa esittämistä, niin tähän eivät  suuremmat puolueet (sdp,kok) millään halua suostua. Miksi ihmeessä?


Uskon virkamieheen täytynee olla horjumaton... puuttuuko tietoa itseltä.... vai onko taisteluväsymystä , kun viime valtuusto väänsi asian väkisin vastoin asukkaiden tahtoa? Vai mikä ihme on syynä? Tällaista virkamiesuskollisuutta on vaikea ymmärtää varsinkaan demareiden taholta, joiden olen luullut olevan enemmän "ihmisten puolue".

Ehkäpä joillekin tuntuu olevan nyt tärkeämpää säilyttää "omat kasvonsa" kuin kuunnella ja ajaa   PERHEIDEN JA LASTEN ETUA, joka on meidän kaikkien etu.
Tästä virkamieshallinnosta ja virkamiesten sanelusta ilman kyseenalaistamista näytää tulleen valitettavasti kaupungissamme vallitseva käytäntö. Näin ei saa olla!


Rohkeutta lisää päättäjät! Ei virkamiehen sana ole Jumalan sanaa eikä ainoa vaihtoehto - ei todellakaan. Mitä me siellä istumme turhaan, jos tarkoitus on vain allekirjoittaa kiltisti virkamiehen (useimmiten hänen ohjeistamansa konsultin) laskelmat niitä näkemättä ja niitä sen enempää edes pohtimatta? 

 Näinkö täällä Kotkassa on vuosikausia tehty? Aika hurjaa!


On erittäin vastuutonta ja liian helppoa mennä kokouksiin vain painamaan nappia ja siunaamaan virkamiesten esitykset ilman kysymyksiä.  Ei uusiin kysymyksiin riitä vanhat vastaukset!

 Kyllä vähän muutakin vaaditaan päättäjiltä- parempaa perehtymistä ja erityisesti keskustelua ja eri vaihtoehtojen tarkastelua. Myös  toisten puolueiden edustajien (edes puheiden) ja esitysten kuuntelua ja miettimistä. Ehdotukset voivat olla hyviä, vaikka ne eivät aina olisikaan tulleet oman puolueen ihmisiltä. Tunsin ja tunnen kokouksissa esiintyvän uskomattoman voimakasta puoluesidonnaisuutta ja epäluuloa toisia kohtaan - päätettävien asioiden kustannuksella.
 


Tarvitaan ehdottomasti lisää avointa keskustelua eri tahojen kesken. On korkea aika lopettaa puoluepoteroista toinen toisensa ehdotusten alas ampuminen. Tämä on sitä vanhaa meininkiä - aika on jo toinen. Puoluepoliittinen retoriikka ja toisen puolen vastustaminen VAIN PERIAATTEEN VUOKSI ja ajattelu: "tuo tulee siitä puolueesta- ei sillä voi olla mitään rakentavaa sanottavaa..."  on jätettävä narikkaan kokousten ajaksi.


Tähän on erityisen suurta tarvetta erityisesti nyt kun tehtävämme on koettaa PAIKATA  -  monien edellisten valtuustojen (ja virkamiesten) yhdessä aikaansaamaa  yli 30 miljoonan alijäämää. Eikö tässä ole perustelua tarpeeksi, miksi meidän tulee muuttaa toimintakulttuuriamme?

Tarja Bohm
kaupunginvaltuutettu (vas.sit) Kotka

Ei kommentteja: