torstai 2. toukokuuta 2013

Vapun jälkiviisautta Kotkasta - Tarja Bohm 2.5.2013


Kotkassa TYÖVÄENPUOLUEIDEN  - Vasemmistoliitto ja SDP, sekä TUL ja SAK -  yhteinen vappujuhla oli Sibeliuspuistossa ja puisto oli täpötäynnä ihmisiä. Oli todella hieno vappujuhla.

Suuret kiitokset järjestäjille ja kaikille puhujille ja esiintyjille – ja tietysti yleisölle!



Persut pitivät vaihtoehtovappuaan Kotkan torilla tai jossain. Mielestäni he - oikeistolaisena puolueena  - voisivat olla sen verran rehellisiä, etteivät ääntenkalastelumielessä yrittäisi esiintyä työväenpuolueena. Tosin kiertoilmauksia käyttäen he tähän pyrkivätkin. 

Kiinnittäkääpä huomiota sanakäänteisiin. Persut eivät koskaan sano suoraan TYÖVÄENPUOLUE, vaan käyttävät erilaisia läheltä liippaavia termejä kuten "työväestön puolue" tai jotakin sen suuntaista.  Mielestäni tällainen on todella kieroa meininkiä.

Kokoomuskin mainosti takavuosina itseään ”työtä tekevien” puolueena . Mainosmiehet unohtivat, että se rajaa ulos työttömät. Sieltä tämä persujen lainaus ja taktiikka taitaakin olla peräisin.  Oletteko muuten koskaan kuullut persujen tai kokoomuksen laulavan työväenmarssia, kansainvälistä tai muitakaan työväenlauluja? Minä en ole

Työväenlauluja tosin saisivat laulaa myös demarit ja vasemmistoliittokin yhdessä paljon enemmän, useammin ja kuuluvammin!  Ei kai sanat vaan ole unohtuneet? Miten lapset niitä sitten koskaan oppivat, jos eivät kuule niitä edes vappuna?

Työväenlaulut kuuluvat vappuun ihan yhtä oleellisesti kuin vappumarssi, jolla aina on saanut kantaa myös protestikylttejä. Täytyypä kysellä miksi, milloin ja keiden toimesta vappumarssi on (ainakin Kotkassa) siivottu näin "sisäsiistiksi" lippukulkueeksi?

Eräs ystäväni kertoi, ettei saanut yhtenä vuonna tulla lastenvaunujen kanssa marssiin, koska "rivistö" ei pysynyt kauniina. Lapset olisi siis pitänyt jättää kotiin? Vappuna? Voi hyvänen aika sentään!

Ei kai vappumarssia ole tarkoitettu vain paikallispoliitikkojen rinta rottingilla itsensä esittelytilaisuuksiksi ja lyhyeksi lippukulkueeksi?

Työläisten päivänä on aina ja kaikissa maissa (myös tänä vuonna) saanut ja pitänytkin esittää ajatuksiaan, puhua politiikkaa ja ottaa kantaa myös kylttien kanssa ja myös vappumarssissa. Ei sitä vapautta ennen minusta ole rajattu?

Näinhän sen pitää olla!  Vapaus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, sananvapaus, oikeus ilmaista mielipiteensä, vastustaa päättäjien tekemiä päätöksiäkin – kaikki se vapaus kuuluu nimenomaan Vappuun ja niinhän sen pitääkin olla.


 Kyllä meidän täytyy sietää toinen toistemme temperamenttien erilaisuutta, vaikka olemmekin saman aatteen edustajia. Ei saa olla sisäsensuuria sen suhteen, mikä on jonkun puolueen oma politiikka. Kyllä meillä kaikilla on myös itsekritiikille aina tarvetta, kaikissa puolueissa.

Älkää "rajatko pois" tällä tavoin suurta joukkoa ihmisiä pois vappumarssilta - se on suuri virhe - vaan kutsukaa heitä sieltä teiden varsilta mukaan marssiin
- ilolla - laululla - retoriikalla - puheilla - hauskoillakin kylteillä jne. Milloin vapusta on tullut vain ”ryppyotsaisten” touhua? Eniten ihmisiä oli siellä tien varsilla katsomassa- meidän pitää saada heidät mukaan marssille eikä ottaa etäisyyttä.


Sensuuri on sana josta en yhtään tykkää, mutta jos sitä pitää jonkun mielestä harrastaa, niin se saa VAPPUNA , kuten muulloinkin, mielestäni koskea vain ja ainoastaan ”haistatteluja”  tai vihapuheita. Ei muuta.


Vappujuhla oli hieno tänä vuonna. Kiitos siitä. Valmistaudutaan yhdessä vielä hienompaan ja iloisempaan ja kaikkien työläisten (huom. sana sisältää myös työttömät) yhteisiin vappumarsseihin tulevina vuosina!  Pois meistä liika tiukkapipoisuus - ainakin vappuna!

Kyllä meidän paikallispoliitikkojen tulee kaikkien kestää myös pientä jäynää ja kritiikkiä - ainakin vappuna. Sitä paitsi, itseironialla ja huumorilla voisi jopa voittaa ihmisiä puolelleen… sietää miettiä sitäkin.

Lisää vaan työväenlauluja ilmoille ja kuuluville ja vappupalloja jakoon.
Iloa ja riemua lapsille, aikuisille ja vanhuksille – kaikille yhtä lailla! 

Vappu on kaikkien työläisten yhteinen juhla . Ei sitä saa supistaa tai typistää. Päinvastoin.


 

Tarja Bohm 2.5.2013

Ei kommentteja: