torstai 23. toukokuuta 2013

HALLAN TUULIVOIMALA -HANKKEESTA JÄTTÄMÄNI ASUKASVALITUS KOKONAISUUDESSAAN


Olen Kotkan Suulisniemen asukas ja yleensä erittäin myönteisesti uusiutuvan energian käyttöön suhtautuva ihminen. Nyt kuitenkin olen erittäin huolissani tämän hankkeen, nimenomaan tuulivoimaloiden asutuksen lähelle sijoittamisen vaikutuksista elämäämme ja asumisen laatuun erityisesti kotikyläni Suulisniemen, sekä naapurikylien Popinniemen ja Tiutisen alueilla.

Olen erityisen huolestunut siitä, että koska hankkeen vaikutukset nimenomaan Kotkansaaren alueella ovat niin ilmiselvästi haitalliset, niin on olemassa inhimillinen riski sen suhteen, että päättäjiemme (jotka ovat maallikkoja ja joista useimmat asuvat Kotkansaarella) yleiset asenteet saattavat helposti laiminlyödä nimenomaan Hallan alueelle suunniteltujen tuulivoimaloiden vaikutusten huomioon ottamisen meidän – Suulisniemen, Popinniemen, Tiutisen - asukkaiden elämään. Sen vuoksi, haluaisin Teidän kiinnittävän tähän asiaan erityistä huomiota.

Se tosiasia, että tuulivoimaloiden haittavaikutukset ovat Kotkansaarella hyvin selkeät ja suuret ja alue on tiheämmin asuttu, ei poista tai muuta tilannetta Hallan osalta. Haittavaikutukset ovat olemassa myös harvempaan asutuilla asuinalueilla kuten Suulisniemen, Tiutisen tai Popinniemen alueilla. Myös täällä on tarkkaan ja kaikilta osiltaan luotettavasti tutkittava mahdolliset haittavaikutukset asukkaiden elämään.
Koska kotikylääni Suulisniemeen ja sen lähikyliin osui todella häviävän pieni osa tuosta arviointiselostuksen mielestäni lukumäärältään liian pienestä asukaskyselystä, niin katson välttämättömäksi kertoa Teille näkemykseni hankkeesta. Näkemykseni perustuvat myös keskusteluihin lukuisten Suulisniemen kyläläisten kanssa.

Liian pieni kyselyotos alueellamme nimenomaan kylissä:  Suulisniemi, Popinniemi, Tiutinen

Asukaskysely tehtiin melko pienellä otoksella sattumanvaraisille henkilölle (joista suurin osa asuu Kotkansaarella). Vastaajien vähäisyys (92 henkilöä) on silmiinpistävää varsinkin kotikyläni ja lähikylien osalta. Noin 72% vastaajista asui Kotkansaarella, 8 % Suulisniemessä, 3% Tiutisessa 1% Popinniemessä. Kyselylomakkeet lähetettiin vastaanottajille 10.5.2012. Vastausaikaa oli 27.5.2012 Oliko aika riittävä, siitä voidaan olla montaa mieltä. Mielestäni tässäkin pidettiin kovaa kiirettä, kuten hankkeen kanssa koko ajan.

Tiedotus tavallisille asukkaille kertamainoksella paikallislehdessä on riittämätön. Nettikysely ja siihen vastaaminen oli mahdollista, mutta tiedon saanti siitä mahdollisuudesta ei tavoittanut ihmisiä riittävästi. Joka tapauksessa ihmisten palaute on ollut voittopuolisesti sitä kielteisempää, mitä lähempänä suunniteltuja tuulivoimaloita he asuvat. Tämä ilmenee myös arviointiselostuksen tuloksista.

Etäisyydet Hallan voimaloista asutusalueille Suulisniemi, Popinniemi ja Tiutinen.

Hallaan suunnitellut voimalat: Etäisyydet Perävarppiin ja Popinniemen asuinalueelle ovat liian pienet. Perävarppiin etäisyys on arviointiselostuksen mukaan, suora lainaus:

”Etäisyys tuulivoimaloista asutukseen (Perävarppi) olisi lyhimmillään noin 700 m. Alueelle suunnitellaan noin 60 omakotitalotonttia ja 90 rivitaloasuntoa. Kaavoitus on käynnissä, ehdotus valmistunee keväällä 2013.”

Suulisniemen osalta arviointiselostus mainitsee Östringinkadun varteen (sijainti Metsäkulmalla 2 km päässä) suunnitellut uudet asuinalueet, mutta ei ota huomioon riittävästi vanhaa, tiivistä ja olemassa olevaa asutusta koko Suulisniemen eteläisimmän osan alueella. Tämä osa Suulisniemeä on pysyvän asutuksen aluetta ja sijaitsee olennaisesti lähempänä Hallaan suunniteltuja tuulivoimaloita.

Etäisyys Hallaan suunnitelluista tuulivoimaloista (pohjoisin) Suulisniemen lähimpiin vakituisiin asuintaloihin (rivitalo, Myrskykatu) on (Bing- kartan etäisyyslaskurin mukaan) meren yli noin 730 metriä. Eikä suinkaan konsultin esittämä 850 m. Meille rannikon asukkaille ja merellä paljon kulkeville on tuttua miten hyvin kaikki ja kaikenlaiset äänet kulkeutuvat kesällä meren ja talvella jään ylitse. Miksi tätä ei ole tutkittu tai mainittu lainkaan?

Harhaanjohtavia kuvia
Lisäksi mielestäni kotikyläni Suulisniemen osalta arviointiselostukseen sisältyy monia harhaanjohtavia tietoja  ja erityisesti kuvia, jotka  vähättelevät tuulivoimaloiden melu- ja välkevaikutuksia sekä voimaloiden näkyvyttä kyläämme. Viittaan ensiksi kuvaan arviointiselostuksen sivulla 45, jonka kuvassa 12 kuvatekstissä lukee:


 Kuva 12. Näkymä Hallan satamasta Mäntykariin ja Suulisniemeen. (Kuva Kaija Maunula)

Tässä kuvassa ei näy Suulisniemen kylää lainkaan, vaan siitä huomattavasti kauempana sijaitseva Pitkäsaari, jossa ei ole pysyvää asutusta.  Kuvassa näkyy etualalla vain osa Tervasaaren pohjoispään kivikkoa, ei siis myöskään Mäntykaria.

Pitkäsaari on mantereesta irrallinen saari, joka sijaitsee Suulisniemen eteläkärjestä suunnilleen vastaavan matkan itään, kuin Halla länteen (vastakkaiseen suuntaan).  Kuva on harhaanjohtavasti otettu, eikä havainnollista Suulisniemen todellista sijaintia Hallaan nähden lainkaan.

Toiseksi viittaan kuvaan numero 20 sivulla 59, jonka kuvatekstissä lukee:

”Kuva 20.
VE1 mukaiset Hallan tuulivoimalat Suulisniemen asuinalueen venesatamasta. (Kuva Kaija Maunula). ”
Tämä kuva on otettu erään Suulisniemen lahden pohjoisempana sijaitsevan laiturin läheltä, mutta ei  siltä laiturilta, joka sijaitsee Hallaa lähimpänä. Jos olisi haluttu, olisi voitu valokuvata näkymä myös Hallaan nähden lähimpänä sijaitsevien vakituisten asuintalojen edessä olevalta laiturilta. Tällainen kuva havainnollistaisi paljon paremmin tuulivoimaloiden todellista etäisyyttä asutuksesta. Jälleen vaikuttaa Suulisniemen asukkaana siltä, että kuvakulma on valittu tarkoituksellisesti kauempaa. Tietysti voidaan selittää, että on haluttu valita kuvakulma, josta kaikki voimalat näkyvät parhaiten, mutta tämä valokuva numero 20 ei anna silti oikeaa kuvaa todellisesta etäisyydestä vakituisten asuntojen (Myrskykadun eteläpää) ja Hallan pohjoisimman tuulivoimalan välillä.

Arviointiselostuksessa ei ole tutkittu lainkaan voimaloiden äänten kulkeutumista esteettömästi veden tai talvella jään yli suoraan Hallasta Suulisniemeen. Tällä välillä ei ole metsää, eikä mitään sellaista, joka vaimentaisi Hallaan suunniteltujen tuulivoimaloiden äänten kulkeutumista kyläämme.

Elämänkokemuksemme täällä Suulisniemestä on sellainen, että me elämme ja olemme aina eläneet tehtaiden ja sataman aiheuttamien äänten vaikutusalueella. Niin on tälläkin hetkellä.  Hallan satamasta kantautuvat laivojen lastauksen ja purkamisen äänet, jopa trukkien peruutus -varoitusääni kuuluu kyläämme hyvin. Sama koskee Sunilan tehtaan ääniä, joiden kanssa elämme ja olemme jo vuosikymmenten ajan oppineet elämään. 

Tuulivoimalat Hallassa toisivat kuitenkin tähän jo olemassa olevaan äänimaisemaan vielä lisää melua, ja vieläpä omanlaistaan melua, jonka vaikutuksista tutkijatkaan eivät ole yhtä mieltä. Kukaan ei tunnu pystyvän meille tarkasti sanomaan, millainen kaikkien näiden äänten yhteisvaikutus tulee olemaan.  Sen verran tutkijat kuitenkin ovat sanoneet, että yhteisvaikutus äänillä tulee olemaan, koska ne ovat luonteeltaan ja taajuudeltaan aivan erilaisia. Siksi olen erittäin huolissani näiden kaikkien melulähteiden yhteisvaikutuksesta meidän asukkaiden jokapäiväiseen elämään ja elämän laatuun, mikäli tuulivoimalat Hallaan rakennetaan.

Olen sitä mieltä, että Hallaan sijoitettavat voimalat tulevat aiheuttamaan Suulisniemessä, Popinniemessä ja Tiutisessa asuville ihmisille Naapuruussuhdelaissa, 26/1920 tarkoitettua kohtuutonta rasitusta melu- ja välkevaikutuksista johtuen. Emme voi mitenkään luottaa siihen, että yhtiöt luopuisivat tuotantotavoitteistaan ja pysäyttäisivät tai alentaisivat myllyjen tuotantotehoa vapaaehtoisesti, kuten arviointiselostuksen sivulla 39 viitataan sanonnalla ”haitat ovat hallittavissa teknisin keinoin”. Nämä ” tekniset keinot” tarkoittavat tuulivoimaloiden lapakulmien muuttamista tai pyörimisnopeuksien säätelyä, joka ilman muuta johtaa tuotantotehojen alentamiseen. Tällaista on mielestäni mahdotonta luotettavasti valvoa.

 Ote arviointiselostuksen tätä koskevasta kohdasta sivulta 39:

”Tuulivoimalahankkeet voivat tarvita ympäristönsuojelulain (Y SL) tarkoittaman ympäristöluvan, jos voimalan toiminnasta saattaa aiheutua naapuruussuhdelaissa (NaapL, 26/1920) tarkoitettua kohtuutonta rasitusta melu- tai välkevaikutuksista johtuen. Eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 §:n mukaan: Kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta ympäristölle haitallisista aineista, noesta, liasta, pölystä, hajusta, kosteudesta, melusta, tärinästä, säteilystä, valosta, lämmöstä tai muista vastaavista vaikutuksista. Arvioitaessa rasituksen kohtuuttomuutta on otettava huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen muu tavanomaisuus, rasituksen voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat. Maisemavaikutukset eivät aiheuta tarvetta ympäristöluvalle. Tässä tuulivoimahankkeessa tunnistetut haitat naapurustolle maisemavaikutuksia lukuun ottamatta on hallittavissa teknisin keinoin. ”

 Melun amplitudimodulointi –korjausta ei ole tehty
Melutasoja koskevassa osassa arviointiselostusta ei ole tehty melun amplitudimodulointi – korjausta( ± 5dB), mikä myös asettaa konsultin antamat melutason mittaukset kyseenalaisiksi.

Haitat muulle maankäytölle, rakennushankkeille
Hallan tulevalle muulle mahdolliselle teolliselle maankäytölle sekä Kotkan tuleville asuinrakentamisen hankkeille Kotkan kantasatamassa, Hovinsaaressa, Perävarpissa tuulivoimalat asettavat melkoisia rajoitteita. Tästä lienee myös kaupunkimme kaavoitusosasto antanut oman kriittisen lausuntonsa, johon voin yhtyä.

Maisemavaikutukset – arktinen muuttoreitti – puolustusvoimien tutkat

Maisemavaikutukset ovat kiistattomat ja tuhoavat koko rannikkokaupunkimme maiseman ennennäkemättömällä tavalla. Tuulivoimalat sijaitsevat lintujen arktisella muuttoreitillä. Lisäksi ilmeisesti vielä on kuultava puolustusvoimien näkemystä tuulivoimaloiden vaikutuksesta tutkajärjestelmiin alueellamme.

Miksi maakuntaenergiakaavaa ei ole otettu huomioon
Meillä asukkaille on myös jäänyt erittäin epäselväksi se, miksi tuulivoimaloita ei voida velvoittaa ensisijaisesti sijoittamaan alueille, joita valtion asiantuntijat ja tutkijat ovat esittäneet huolella valmistellussa maakuntaenergiakaavassa. Yksikään näistä maakuntaenergiakaavassa tuulivoimaloille suunnitelluista (ja tuuliolosuhteiltaan ja muiden vaikutusten osalta hyvin tarkkaan tutkituista) alueista ei sijaitse asutulla kaupunkialueilla. Tiedossani on, että tämä maakuntaenergiakaava on vielä ilmeisesti lopullista sinettiä vailla, mutta eikö siitä huolimatta sen ohjaavaa vaikutusta tulisi kunnioittaa?  

Missä päin maailmaa on esimerkki vastaavasta?
Yhtiöiden konsulteilta kysyttiin myös yleisötilaisuudessa, voivatko he osoittaa yhtään paikkaa maailmassa, jossa tämä kokoluokan voimaloita olisi sijoitettu näin keskelle asutusta? He eivät kyenneet tähän vastaamaan.  Vastaavaa tuulivoimasijoitusta ei ole missään. Siihen on painavat syynsä.

Tuulivoimaloiden läheisyydessä asuvilla ihmisillä olisi myös antaa tarvittaessa paljonkin kokemusperäistä tietoa, jota myös olisi voitu hyödyntää tämän hankkeen valmistelussa, mutta sitä ei ilmeisesti ole haluttu tehdä.

 Välitän omasta ja kyläni monien asukkaiden puolesta pyyntömme Kaakkois-Suomen ELY -keskukselle, että tämä hanke hylättäisiin kokonaan sekä Kotkansaaren että Hallan osalta.  Vaihtoehto V0 on kaikki olemassa olevien tutkimustulosten vahvistamat näkökohdat huomioon ottaen ainut oikea vaihtoehto.

Kunnioittaen

Kotkassa 8.12.2012
Tarja Bohm


 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: