tiistai 6. elokuuta 2013

Tarkastuspäälliköllä tulee olla vapaat kädet toimia

Millainen on tulevan Kotkaan valitun uusen tarkastuspäällikön asema ja mitkä tehtävät hänelle kuuluvat? Kaupunginhallituksen päätettäväksi kokoukseen (5.8.2013) tuotiin luonnos tarkastussäännöksi, jonka mukaan uudesta tarkastuspäälliköstä tehtäisiin kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen alaisuudessa toimiva virkamies.

Eihän sen näin pidä mennä.  Olemme odottaneet kaupunkiin tarkastajaa, joka on kulloisestakin vallankäyttäjästä riippumaton ja tutkii sekä herrojen, että narrien rahankäyttöä.


Mikäli tarkastuspäällikön rooli on seurata koko organisaatiossa tapahtuvaa, myös ylemmän johdon rahankäyttöä, ei hän mielestäni voi olla tarkastettaviensa alainen.  Sehän asettaisi hänet esimiesten suhteen outoon asemaan, kun kuitenkin hänen tehtäviinsä kuuluu koko organisaation taloudenpidon oikeellisuuden tarkastus. 

Tämän vuoksi vasemmistoliitto ehdotti eilisessä (5.8.2013) kaupunginhallituksen kokouksessa tarkastuspäällikön asettamista tarkastuslautakunnan alaisena toimivaksi, kaupunginjohtajasta riippumattomaksi sisäiseksi tarkastajaksi.
Tarkastussääntöä ei tehdä vain yhtä valtuustokautta varten. Laadittavan tarkastussäännön tulee taata tarkastuspäällikölle mahdollisuus toimia itsenäisenä ja uskottavana kaupungin rahankäytön valvojana yhdessä tarkastuslautakunnan ja tilintarkastajien kanssa.  

Päättäjien tulee kiinnittää päähuomio tarkastustoiminnan uskottavuuden takaamiseen, ei omien poliittisten ambitioidensa toteuttamiseen. 


Aika tiukka paikka tarkastuspäällikölle olisi aloittaa uusi virka tarkastamalla omien päälliköidensä tekemisiä heti ensi työnään.  Toivotan onnea uudelle tarkastuspäällikölle.  Asukkaiden toiveet kuittisotkujen rehellisestä selvittämisestä laajennettuna vuosille 2008, 2009 ja 2010 ja kaupunkimme hallinnon rahankäytön tinkimättömästä valvonnasta kohdistuvat häneen hyvin voimakkaina. 

Tarja Bohm
Kotkan kaupunginvaltuutettu, vas./sit.
Kotkan kaupunginhallituksen varajäsen
Kotkan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen
Kotkan kaupungin asukas Suulisniemen kylästä, Kotkan itäosasta... :D
 

Ei kommentteja: