lauantai 31. elokuuta 2013

Oikeastaan kirjoitin näin

Pyhtään tuulivoimaloiden sijoitus on energiamaakuntakaavan mukainen - Hallan ei


Seppo Häkkisen artikkeli (KySa 27.8.2013) Pyhtään tuulivoimaloista kaipaa täydennystä.

Pyhtäällä tuulivoimayleiskaavaluonnokset ovat vasta tulossa asukkaiden nähtäville ajalle 30.9. – 29.10.2013 ja yleisötilaisuus asukkaille järjestetään Huutjärven koululla 2.10.2013 klo 17, joten rakennuslupiin on vielä matkaa ja keskusteluja edessä.

Häkkisen artikkeli lobbaa tuulivoimaa tehokkaasti, mutta antaa asioista ennenaikaista ja osin harhaanjohtavaa tietoa. 

Lisäksi kaikki Pyhtäälle suunnitellut tuulivoimalat sijaitsevat Kymenlaakson energiamaakuntakaavan suosittelemilla alueilla. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (YVA) oli aihetta ainoastaan Pirtnuorassa, koska tuulivoimaloiden yhteismäärä siellä ylittää 10.

Hallassa ja Kotkansaarella tuulivoimalahankkeet "YVAttiin", koska myllyt sijaitsisivat taajama-alueilla asutuksen lähellä, eivätkä energiamaakuntakaavan suosittelemilla paikoilla.

YVA-prosessista saadut asiantuntijalausunnot olivat erittäin kriittisiä ja Kotka-Mills luopuikin omasta hankkeestaan Kotkansaarella. Asiasta on tuskin lainkaan kirjoitettu lehdessä.

Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnos on ollut nähtävillä 19.8.2013 asti. Kotkan kaupunkisuunnittelu on saanut siitä erittäin paljon kriittistä palautetta paitsi asukkailta, myös viranomaisilta.

Toivon, että molemmat paikallislehtemme välittäisivät myös näistä palautteista ja viranomaisten lisäselvityspyynnöistä tietoa lukijoille.

Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnoksesta antamassaan lausunnossa ELY-keskus pyytää nähtäväkseen Hallan maaperätutkimusraporttia.  Raporttia ei ole esitetty viranomaisille, vaikka maaperän pilaantuneisuuteen vedotaan esteenä Hallan alueen suunnittelulle muuhun käyttöön.

Haminan Mäkelänkankaalla ja Summassa pyörivät vastaavankokoiset tuulivoimalat kuin Hallaan suunnitellut. Haittavaikutukset ovat tiedossa.  Onko järkevää toistaa samoja virheitä Hallassa ja aiheuttaa tietoista haittaa lähialueiden asukkaille?

OIKEIN SIJOITETTUNA tuulivoima on hyvä juttu.   Suomen ehkäpä tunnetuin uusiutuvien energialähteiden puolestapuhuja, Aalto-yliopiston professori Peter Lund suositteli kuitenkin suurta varovaisuutta Hallan kaltaisissa hankkeissa, koska hänen mukaansa ” liian lähelle asutusta sijoitettuna - hyväkin asia voi kääntyä itseään vastaan”.  

Tarja Bohm
Punavihreä kaupunginvaltuutettu, Kotka

 
 



Ei kommentteja: