sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kaupunginjohtaja Lindelöfiltä odotetaan omia johtopäätöksiä

Asukkailla on oikeus odottaa johtajiltaan, virkamiehiltään ja luottamustointen haltijoilta paitsi ohjesääntöjen ja lakien noudattamista, myös korkeaa moraalia ja oikeudenmukaisuuden tajua.

Viime vuoden lopulla Kotkan kaupunginvaltuusto antoi kaupunginjohtajalle luottamuksensa yhteistyön sujuvuudessa ja käytännön työasioiden hoidossa. Kuittisotku rajattiin tuolloin käsittelyn ulkopuolelle, koska tutkimus oli kesken.

Asukkaiden mieliä on tuosta luottamusäänestyksestä asti jäytänyt epäusko ja epäluottamus myös kunnallispoliittiseen päätöksentekoon. Asukkaiden suuri enemmistö odottaa edelleen, että asia tutkitaan perusteellisesti, myös luottokorttien käytön, matkakulujen ja lähipiirin liiallista kestitystä koskevilta osiltaan. Tämä työ on menossa ja sitä tulee nopeuttaa. Kaikkia tutkimustuloksia ei ole vieläkään saatettu valtuuston tietoon – pyynnöistä huolimatta.

Meillä on Kotkassa aivan liian paljon ongelmia, joiden ratkaisuun pitää uuden hallituksen ja valtuuston saada keskittyä. Johtajatason moraalikadon käsittely on vienyt jo liian paljon aikaa eikä loppua näy.

Entisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan kiireisesti ennen lähtöään läpi ajama johtajasopimus takaa kaupunginjohtajalle erottamistapauksessa vuoden pituisen irtisanomisajan, vaikka laki edellyttäisi vain n 4 kk irtisanomisaikaa. Aika reilunkokoinen kädenpuristus.

Kaupunginjohtaja on valittu toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen, jota ei voida muuttaa määrä-aikaiseksi, eikä myöskään irtisanomisen perusteeksi riitä pelkkä moraalin puute, vaan todella tiukkojen rikoksen tunnusmerkkien tulisi toteutua. Kun toimillaan täydellisesti menettää asukkaiden luottamuksen ja kunnioituksen, olisi oikein tarkastella itse omaa toimintaansa ja tehdä itse asiaankuuluvia johtopäätöksiä.

En ole kuullut minkäänlaista pahoittelua tai anteeksipyyntöä leveästä ja moraalittomasta rahankäytöstä kaupunginjohtajalta, mikä puhuu omaa kieltään. Hän ei ilmeisesti ole mistään pahoillaan, eikä tunne omantunnontuskia, vaan tuntee tehneensä kaikessa täysin oikein ja kaupungin edun mukaisesti. Holtiton kaupungin varainkäyttö edustamisessa on kuitenkin erittäin epämoraalista, kun kaupungissa on muutoin tiukka säästölinja.

Mielestäni kaupunginjohtajan työsuhde tulee tavalla tai toisella toteuttaa määräaikaisena vaikka sitten muuttaa pormestarimalliksi, jos muuta vaihtoehtoa ei ole.

 

Tarja Bohm 16.2.2013

Ei kommentteja: