keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Hyvä veli -järjestelmästä ja luottamuksesta

Hyvä veli –järjestelmällä on paitsi meillä Kotkassa, myös koko Suomessa pitkät perinteet. Luulisi jo 2000-luvulla siitä päästyn, mutta ei.  Vielä pelaa vanha mulle-sulle  -systeemi. Se pelaa niin kokoomuksen kuin demarienkin valtapolitiikassa.  Nyt valtuutettumme miettivät mitä tehdä ensi maanantain 15.10. valtuustossa, jossa äänestetään kaupunginjohtaja Lindelöfin (epä)luottamuksesta. Tai oikeastaan, nyt maanantaina 15.10. päätetään vasta siitä laitetaanko asiaa tutkimaan ja selvittämään erityinen valiokunta vai ei. Epäluottamuslauseestahan päätetään valtuustossa vasta sitten, kun tämä valiokunta on tehnyt työnsä.

Kokoomus nosti asian esille vaalien alla, eikä malttanut odottaa tarkastuslautakunnan tutkimuksen tuloksia. Se antaa tietysti hyvän syyn demareille sulkea silmänsä, monelle äänestää (taasko tyhjää?) ja toivoa koko asian häipyvän muistista ennen äänestyspäivää. Näin ei kuitenkaan tule käymään. Kuntalaiset ovat kyllästyneitä tähän elitistiseen tapaan hallita ja käyttää väärin verorahoja. Kaupungin velat ovat miljoonissa ja kaupunginjohtaja viestittää, ettei se kosketa hänen käyttöbudjettiaan lainkaan.

Kaupunginjohtaja on saanut ”puhuttua” läpi ja hyväksytettyä suurelliset suunnitelmansa  - tarkoitan esim. tappiollisia matkailuvisioita kuten Vellamo tai Maretarium (jälkimmäinen muuten myytävänä kannattamattomana) tai vaikkapa omien satamahallien ostoa (4 m€). Kun kunnan hallinnossa ensin hakee valtuuston siunauksen vaikka kuinka hulluille ideoille, niin sen jälkeen ei kaupunginjohtajan tarvitse enää olla vastuussa. Jos yrityselämässä voisi näin toimia, niin se olisi konkurssin tie. Tämän ymmärtää vanha Erkkikin. 

Siis mitä odotan valtuuston jäseniltä? Rehellisyyttä tosiasioiden edessä. Kenen johdolla olemme päätyneet tilanteeseen, jossa olemme. Tietysti valtuutettujen, jotka ovat hyväksyneet kaupunginjohtajan ” ilmavien visioiden” toteutuksen jo liian pitkään. Veikkaan, että moni valtuutettu miettii asiaa nyt nimenomaan politiikan ja vaalimenestyksen kannalta, mutta muistutan teitä tehtävästänne valtuustossa. Olette saanut valtakirjan asukkailta ja vastuussa heidän verorahojensa käytöstä.

Keräsin tässä viimeiset syysomenat pois pihalta ja ajattelin filosofisia: ”Jos yksi omena on joukossa huono – ei niitä kaikkia tarvitse heittää pois. Mutta jos sen huonon sinne jättää, niin se pilaa koko satsin”.  Erityisesti demareille, vasemmistolle, vihreille viestini on: rehellisyys kannattaa aina.

Tarja Bohm, Kotka, vas./sit.
Kunnallisvaaleissa ehdokas numero 145

Ei kommentteja: