tiistai 2. huhtikuuta 2013

Kotka on tuhlannut liikaa city-unelmaan


Toimittaja Seppo Häkkinen toivoi, että kotkalaiset varjeltuisivat areenalta (Kymen Sanomat, Ylänurkka 2.4.2013 ). Luulenpa, että Häkkinen voi nukkua yönsä rauhassa eläkeikäänsä saakka, sillä taloustilanne kaupungissamme ei varmaankaan tule sallimaan mitään hyviä ideoita — ainakaan niiden toteuttamista — pitkään aikaan.

Ei ainakaan Karhulan suuntaan. Suosittelisin, että kaikki — myös Seppo Häkkinen — katselisivat aluettamme lintuperspektiivistä ja huomaisivat kehitysmahdollisuudet ahtaan Kotkansaaren ulkopuolella.

Kymmeniä vuosia on rahaa laitettu nousukauden aikana Kotkansaaren kaunistamiseen ja ”kehittämiseen” city-keskustaksi (Lindelöfin visio) ja muut alueet on unohdettu. Eivät ole riittäneet varat esimerkiksi katuvalaistuksien ja katujen päällysteiden paikkaamiseen muilla alueilla tämän tarkoituksellisesti luodun keskustaidyllin ulkopuolella.

Tärkeämpää on ollut puistojen, kannattamattomien megaluokan raskaasti tappiollisten museoiden ja toriparkin rakentaminen pienelle saarelle, jossa voidaan leikkiä ”onnelaa” 10000 asukkaan kesken. Veronmaksajista yli 40000 asuu Kotkansaaren ulkopuolella. Karhula-Kymi-Tavastila-akseli on myös Kotkaa.

Museoissa ei käydä samalla tavoin kuin tapahtumissa, joissa käydään aina, kun ne vaihtuvat. Voitaisiin kerrankin katsella aluettamme kokonaisuutena, ja nähdä laajemmalle kuin torin ja Kotkansaaren ympäristöön.

Kun puistotoimi ehti Kymijoen varteen, niin rahat loppuivat, ja työ on jäänyt kesken. Tragikoomista.

Kotkassa ei myöskään tunnuta siedettävän kritiikkiä lainkaan, ja varsinkin itsekritiikki tuntuu puuttuvan kokonaan. Hymistellään sitten vain eteenpäin — puhutaan vain ”haasteista”, koska sanaa ”ongelma” ei saa mainita.

Olin 30 vuotta muualla, ja ehkäpä katselen Kotkaa joskus hieman ulkopuolelta tulevan näkökulmasta. En ainakaan silmät ummessa.

Etsitään yhdessä uusia ajatuksia, eikä ammuta toinen toisiamme nurin esimerkiksi erilaisten poliittisten näkemysten vuoksi. Tätä toivon niin lehdistön edustajilta kuin politiikassa toimiviltakin.

Tarja Bohm
Kaupunginvaltuutettu (vas./sit.)
Kotka

Ei kommentteja: