sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Tuulivoiman SIJOITUS on asian ydin


Kaikki tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että uusiutuvat energiamuodot ovat kannatettavia. Nyt on keskusteltava tuulivoimaloiden oikeasta SIJOITUKSESTA. Tähän kiinnitti huomiota myös Pekka Posti asiallisessa kirjoituksessaan (Kymen Sanomat 11.4.). Toivoisin muidenkin päättäjien kiinnittävän huomiota siihen, että suurten myllyjen SIJOITTAMINEN liian lähelle asutusta aiheuttaa ihmisten asumiselle ja terveydelle riskejä, joita haluamme välttää.

Tehkää yhteistyötä keskenänne paikalliset päättäjät, puhukaa itse asiasta ja voimaloiden vaikutuksista rehellisesti. Kuunnelkaa asiantuntijoita ja toisianne puoluekantaan katsomatta. Missään päin maailmaa ei myllyjä ole sijoitettu keskelle asutusta. Siihen on painavat syynsä.

Olen tuulivoiman ja uusiutuvien energiamuotojen puolustaja, mutta en ihmisten terveyden kustannuksella.
Halu sijoittaa tuulimyllyt Kotkan vanhoille teollisuusalueille kovalla kiireellä perustuu siihen, että teollisuusyhtiöt, jotka omistavat maat, ovat huomanneet, että valtiolta saa tukea, kun voimaloita rakennetaan nimenomaan teollisuusalueille. Yleensä teollisuusalueet sijaitsevatkin hieman kauempana kaupungin keskustasta.
Kuitenkin nimenomaan Kotkassa, historiallisista syistä, nämä teollisuusalueet nyt vaan sattuvat olemaan ihan keskellä kaupunkia ja asutuksen ympäröiminä. Kotka syntyi sahojen ja tehtaiden ympärille.
Vastaaville alueille ei ole missään muualla maailmassa sijoitettu tuulivoimaloita, koska niiden aiheuttaman matalataajuisen melun sekä välkkeen vaikutukset ihmisten terveyteen ovat suuret. Sijoittaminen asutuksen keskelle ei ole ”edistystä” vaan tosiasioiden kieltämistä. Kotkalla on toki parempia tapoja osoittaa olevansa ekologisen kehityksen etulinjassa.  
Maakuntakaavassa on olemassa valmiita ehdotuksia alueista, jotka on katsottu sopiviksi tuulimyllypuistojen sijoituspaikoiksi. Tällainen tutkimustyö hyvistä sijoituspaikoista on jo tehty asiantuntijoiden toimesta. Tutkimuksessa ei voimaloita ole sijoitettu asutuksen keskelle, vaan suurempiin ryhmiin alueille, joilla niiden aiheuttamat haitat on todettu vähäisimmiksi.

Kotkassa ehdotuksissa tuulivoimapuistojen sijoituksesta kaupunkirakenteen sisälle ovat aloitteentekijöinä suuryhtiöt, jotka haluavat hyödyntää vanhat, maaperältään osin (Kotka) tai kokonaan (Halla)  pilaantuneet tehdasalueensa tuulivoimatuotantoon, koska tähän on vielä muutaman vuoden saatavissa valtion tukea syöttötariffi-etuuksien muodossa. Siitä johtuu tämä kova kiire.
Toivon päättäjiltä hyvää keskinäistä yhteistyötä - yli puoluerajojen - ja keskustelua tuulivoimaloiden oikeista SIJOITUSPAIKOISTA. Toimikaa rakentavasti ja välttäkää asian vierestä heiteltyä poliittista mutu-retoriikkaa.


Tarja Bohm, Kotka





Ei kommentteja: