maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pienen ihmisen asialla

Pienen ihmisen asialla                                                                                                     12.9.2011

Aki Kaurismäeltä kysyttiin aamu-TV:ssä, miksi hän on aina pienen ihmisen puolella. Lakoniseen tapaansa hän vastasi: ”Koska isot pärjäävät muutenkin”.  
Haastattelussa hän kertoi mielipiteensä siitä, miten nykyisin arvostetaan yrityksiä ja johtajia vain sijoittajien voiton maksimoinnin perusteella. ”Ennen yrityksille riitti, jos vuosittainen voitto oli n. 20 %, ja kaikilla oli töitä. Nykyään sijoittajat vaativat tuloksen vuosittaista nousua yli 45 %:lla ja silti ihmisiä potkitaan pois yrityksistä. Mielestäni tällaisten yritysten johtajat ovat epäonnistuneet.”

Kaurismäen mielestä yrityksen johto on tehnyt työnsä huonosti, jos ihmisiä irtisanotaan, mutta tämän päivän Suomessa suuria voittoja tekevien ja samaan aikaan työntekijöitä irtisanovien yritysten johtajille jaetaan superbonuksia sen sijaan, että heille annettaisiin potkut.  Keille on viime vuosina jaettu palkankorotuksia ja keitä on ”saneerattu” pois yrityksistä, kunnista, palveluista?  Ketkä vastaavat kunnan tai valtion tilasta ja taloudenhoidosta ja miten he ovat mielestäsi työnsä hoitaneet? Ovatko he hoitaneet työnsä niin hyvin, että heidät siitä hyvästä tulee palkita?
Lisäksi poliittisten nimitysten aika on ohi, ja on palkattava ihmisiä vastuutehtäviin vain ja ainoastaan pätevyyden ja asiantuntijuuden perusteella.  Niin kauan kuin on virkoja, joissa istutaan eläkeikään asti, ilman huolen häivää kilpailusta osaavimpien kanssa, niin eipä tapahdu paljonkaan muutosta, ainakaan meillä täällä kaakonkulmalla.

Todella osaavia ihmisiä ei täällä periferiassa nähdä tarvittavana resurssina vaan uhkana jo betonoiduille asemille.  Monet lahjakkaat ihmiset, jotka eri syistä ovat ”eksyneet” seudullemme, ovat tämän kokeneet. Järkyttää usein tämä kapeakatseisuus ja etenkin puoluekantoihin tuijottaminen asiantuntijuuden sijasta, jopa yllättävänkin korkealla niin sanotussa hierarkiassamme.
En lainkaan pidä ”pienen ihmisen” käsitteestä sellaisena kuin sitä nykyisin käytetään. Ihmistä ei tee pieneksi se, jos hän on köyhä.  Ihmistä ei myöskään tee ”suureksi” se, jos hänellä on paljon rahaa.  Ihmisen suuruuden ja lahjakkuuden tunnistaa siitä, että hän osaa tunnistaa lahjakkuuden toisissa ja tukea sitä, eikä ajaa tiehensä. Meiltähän osaamispääoma, nuoret kaikkoavat sinne missä tuulet puhaltavat avoimemmin kuin Kotkassa.

Kaurismäki muuten alkaa minusta iän mukana vaikuttaa yhä vaan sympaattisemmalta. Taidan todellakin mennä katsomaan Le Havren. 

Tarja Bohm,
Suulisniemi, Kotka  12.9.2011

Ei kommentteja: