torstai 20. kesäkuuta 2013

HALLAN TUULIVOIMALA-LUONNOS TULEE NÄHTÄVILLE

Haminalaisten kokemuksia tuulivoimaloiden lähellä asumisesta - katso YLE AREENALTA, klikkaa tästä linkistä:  http://areena.yle.fi/tv/1914203  Ajankohtainen kakkonen

Hallan tuulivoimalaluonnos tulee nähtäville piakkoin, ilmeisesti nyt heinäkuun alussa. Luonnos on  nähtävillä 30 päivää, jona aikana kaupunkilaisten on annettava omat mielipiteensä kaavasta, jos haluavat asiaan vaikuttaa. Toivottavasti mökeillään lomia viettävillä on kannettavat tai ainakin gsm mukanaan, että ehtivät kommentoida hanketta - sillä muutenhan voidaan väittää, että "asukkaat eivät ole vastustaneet kaavaluonnosta."

Kaupunkisuunnittelulautakunnan enemmistö (äänestystulos 9-3) oli sitä mieltä, ettei se osaa sanoa, tuleeko UPM-kymmenen antaa rakentaaa tuulivoimalat Hallaan ja käyttää Suulisniemen, Popinniemen ja Tiutisen asukkaita koekaniineina siinä, miten asukkaat kestävät tuulivoimaloiden melu- ja välkehaitat.  Lautakunnan enemmistö oli sitä mieltä, että kaavaluonnos on lähetettävä käsiteltäväksi kaupunginhallitukseen ja valtuustoon, jotta asia saadaan "laajempaan tarkasteluun". 

Hankkeen YVA-selostusta on kuitenkin ollut hyvin "laajassa tarkastelussa" ja sitä on käsitelty julkisuudessa jo toista vuotta. YVA- prosessissa useine yleisötilaisuuksineen ja virallisissa kannanotoissa on  jo ajat sitten tullut esiin hyvin perusteellisesti sekä asukkaiden huolestuneen kriittiset näkemykset, että asiantuntijoiden kriittiset arviot koskien tuulivoiman sijoittamista taajama-alueille ja liian lähelle asutusta. 

Mikäli kaupunkisuunnittelulautakunta olisi  ollut näihin YVA-aineistoihin ja ELYn näkemyksiin jo aiemmin kunnolla perehtynyt, niin se olisi voinut torpata kaava heti alkuunsa ja säästää monien suunnittelijoiden vaivaa (ja kaupungin rahaa)  ja välttyä pitkältä ja kalliiksi tulevalta prosessilta asian jatkokäsittelyvaiheissa. Nyt sitten istuttiin kahvipullakokouksessa ja puhuttiin mattolaiturieiden kaiteistakin muutama repliikki enemmän kuin tuulivoimala-hankkeesta.
 
Minua hämmästytti se tapa, jolla asialistalla olleeseen Hallan kaavaluonnokseen suhtauduttiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Jäi vaikutelma, ettei siihen oltu ehditty tai haluttu paneutua riittävästi. Asian olisi annettu mennä nuijankopautuksella eteenpäin, ilman minkäänlaista keskustelua. 

Tuntui siltä, ettei sen enempää asiantuntijoiden, Ely-keskuksen kuin maakuntaliitonkaan lausunnoille annettu mitään arvoa. Senkään vertaa eivät tuntuneet painavan asukkaiden huolestuneet, asialliset ja asiaan perehtyneet valitukset. Suoraan sanottuna minulta paloi tässä kokouksessa täysin pinna, ja sitä tietysti pahoittelen, mutta tilanne oli minusta todella niin absurdi, uskomaton ja epäoikeudenmukainen asukkaita kohtaan. 

Voimme olla montaa mieltä siitä, ovatko tuulivoimala kauniita tai eivät, mutta se ei ole oleellista, vaan se miten meidän tulee ne sijoittaa siten, ettei niistä ole haittaa ihmisille. Tuulivoimalat tuskin kuitenkaan lisäävät "merikaupungin vetovoimaa" turistien ja nykyisten tai mahdollisten uusien asukkaiden silmissä.
 Amerikassa on tekniikka jo kehittynyt edelle näistä ropeleista muihin tehokkaampiin tuulivoimalamalleihin - ja ilman ropeleita. Onkohan niin, että meille tarjotaan jo osin vanhentunutta tekniikkaa?
Jotkut väittävät, ettei tuulivoimalan ääntä kuule sen juurella. Näin onkin - sillä äänihän etenee aaltomaisesti ja napakorkeudeltaan 125 m (ja siipien pyyhkäisykorkeudeltaan 175-185 m) olevan 3 MW:n tuulivoimalan JUURELLA sitä ei paljon kuule, vaan vasta jonkin sadan  metrin päässä.
 
Suosittelen ohjelmaa ja tietoiskua  (TV2-Ajankohtainen kakkonen, 18.6.2013 kello 21, YLE Areena ) nimeltä "Kunka lähelle asutusta tuulivoimalat voi sijoittaa", jossa käydään läpi myös haminalaisten kokemuksia liian lähelle sijoitettujen voimaloiden vaikutuksista. 

Tässä suora linkki tuohon ohjelmaan, jossa mm haastatellaan myllyjen lähellä asuvia paikallisia asukkaita. Ohjelmassa suositellaan myllyjen sijaintietäisyydeksi asutuksesta mieluiten vähintään yhtä kilometriä (1000 m) - mieluummin 1500 m, koska melun laatu (matalataajuinen, jaksottainen) on erilaista kuin esim. tavallinen teollisuuslaitoksen tai esim. liikenteen aiheuttama melu. http://areena.yle.fi/tv/1914203 

Hallaan suunniteltujen voimaloiden etäisyys lähimmästä asutuksesta on 560 m (Tiutinen) ja 750 m (Suulisniemi). Lisäksi Suulisniemeen ääni etenee aivan esteettömästi meren yli ilman vaimentavia elementtejä, kuten metsää tms.
Suosittelen ohjelmaa erityisesti, jos ette ole tutustuneet YVA-selostukseen, asiantuntijalausuntoihin tai jos muuten vaan olette kiinnostuneita aiheesta. 

Olen kaikkien uusiutuvien energiamuotojen, myös tuulivoiman kannattaja. Nyt kyse on ainoastaan tuulivoiman OIKEASTA SIJOITTAMISESTA, joka on ilman muuta ratkaistavissa oleva kysymys ja tärkein keino niiden aiheuttamien haittojen välttämiseksi, kuten ELY-keskuskin on todennut. 

Jos suuria 3 MW tuulivoimaloita sijoitetaan LIIAN LÄHELLE asutusta - koko sinänsä hyvä asia kääntyy itseään vastaan. Tästä on mm. Aalto-yliopiston proferssori, Peter Lund varoittanut. Tämä tulisi mielestäni myös vihreiden ymmärtää, eikä sokeasti puolustaa tuulivoimaa silloinkin, kun sen tuottamat haitat ihmisten hyvinvoinnille ja asumisviihtyisyydelle ovat tätä luokkaa, kuin sekä Kotkamillsin hankkeessa (joka oli vielä hullumpi hanke) että tässä Hallan hankkeessa - tai jo toteutuneissa Haminan/Summan hankkeissa on tilanne.

On ihmisten aliarviointia, jos luullaan, etteivät he ymmärrä eroa toisaalta uusiutuvan  tuulienergian ja toisaalta sen väärän sijoittamisen välillä. 
 
HALLAN voimalat eivät tuota Kotkan kaupungille muuta kuin kiinteistöveroa n. 50 000 vuodessa, koska myllyt sijaitsisivat UPM-yhtiön omistamalla (ja paljon aiemmin itse pilaamalla) maaperällä.

UPM:lle tuulivoimalat kyllä tuottavat kovastikin, koska valtiolta on (verovaroista) saatavissa tariffitukea tuotettavalle sähkölle todella reiluna tarjouksena ensin vuoden 2015 loppuun asti ja jatkuen siitä eteenkinpäin vielä kohtalaisen hyvää tukea.  Muutoinhan yhtiö suunnittelisikin jotain muuta käyttöä alueelleen.

Yhtiön suuri ongelma vain on, että samainen yhtiö on vastuussa myös maaperän saastuttamisesta (ex. Kymi-Yhtiö) ja maiden puhdistusvelvoite lankeaa maanomistajalle, eli yhtiölle itselleen.  Siinä syy tähän yhtäkkiseen tuulivoimainnostukseen alueella. 
 
Tuleva Hallan tuulivoimakaavaluonnoksen käsittely tulee näyttämään kuinka syvään päättäjät ovat valmiita kumartamaan yhtiölle asiassa ja kuinka kiinnostuneita ovat haittavaikutuksista, jotka koituvat yksin asukkaille. 

Kaupunkisuunnittelun perustehtävä on turvata kaikkien asukkaiden turvallinen ja viihtyisä elinympäristö.

 Haminalaisten kokemuksia tuulivoimaloiden lähellä asumisesta - katso YLE AREENALTA, klikkaa linkkiä:  http://areena.yle.fi/tv/1914203  Ajankohtainen kakkonen



Ei kommentteja: