keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Kansalaisille edullisin vaihtoehto – paikalliset pienvoimalat

Artikkeli Kymen Sanomissa 2.7. otsikolla ”Bensaa omalta katolta” (kopiot alla kuvissa) oli hyvä. Malli, jossa asuntojen energiantarve, lämmitys ja sähkö tuotetaan paikallisissa pienvoimaloissa, on ihan mahdollinen. Meillä Suomessa esteenä on vain suurten energiayhtiöiden monopoliasema energianjakelussa ja tuotannossa.

Saksassa voivat esim. kyläyhteisöt tuottaa energiaa omiin tarpeisiinsa ja siirtää/myydä ylimääräisen yhteiseen kantaverkkoon. Meillä esteenä on järjestelmä, joka tukee suurtuotantolaitoksia ja jakeluyhtiöitä ja perustuu kalliiseen siirtoverkkoon. Pientalojen tuottaman ylijäämäenergian siirto kantaverkkoon on periaatteessa mahdollista myös Suomessa, mutta siihen liittyminen on vielä hankalaa, eikä ymmärtääkseni erityisen edullista yksityisasukkaalle.

Näistä asioista päättävät eduskunnassa lakeja säätävät ihmiset. Meidän on valittava sellaisia edustajia eduskuntaan, jotka ymmärtävät, että pienenergiatuotanto paikallisesti tuottaa meille edullisempaa energiaa ja säästää siirtokustannuksissa myös. Se on tulevaisuuden vaihtoehto. Esimerkkejä on olemassa.

Suomessa energiayhtiöt kahmivat voittoja ja ihmiset maksavat kalliita energian siirtohintoja. Tämän tietää ja näkee energialaskussaan jokainen omakotitaloaan lämmittävä ja vaihtoehtoja jatkuvasti punnitseva kansalainen.
Monille kotitalouksille on omien aurinkopaneelien ja jopa maalämpöönkin siirtyminen toistaiseksi ihan liian kallista. Voi hyvällä syyllä kysyä miksi? Siksi, että meillä suurten energialaitosten voitot ovat vielä etusijalla, kun toisessa vaakakupissa olisi ekologisuus ja säästö asukkaille ja kansalaisille. Suurten energiayhtiöiden monopolien rikkoutumisen näkevät oikeistopoliitikot uhkana.

Maailman tulevaisuutta hallitsee se, joka hallitsee energiavaroja. Suomen teknologinen osaaminen tulee valjastaa paitsi uusien energiamuotojen kehittämiseen, myös nimenomaan paikallisen ja paikallisesti omistettujen pienvoimaloiden ns. mikroverkkojen perustuviin energiaratkaisuihin. Tällaisessa mallissa hyöty tulisi suoraan kansalaisille, eikä valuisi suurten yhtiöiden pörssisijoituksiin tai johtajien bonusjärjestelmien tukemiseen.

Tarja Bohm
Kotka, kunnanvaltuutettu (vas.)

 

 
(klikkaa kuvaa alla - niin näet sen suurempana)




Ei kommentteja: