tiistai 17. kesäkuuta 2014

Ilman avoimuutta ei ole luottamusta


Avoimuus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Ilman avoimuutta ei voida rakentaa luottamusta. Ilman avoimuutta ja luottamusta eivät päättäjät eivätkä virkamiehet pysty viemään asioita eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla.

Luottamusta ei rakenneta salailulla eikä sillä, että päättäjille tai asukkaille annetaan tietoa vain "juuri ja juuri se mikä on aivan välttämätöntä”.

Avoimuusvaatimukset ovat nykyään yhteiskunnassamme paljon suuremmat kuin ehkä koskaan ennen. On tärkeää, että kaikki toimijat: kunnanhallitus, valtuusto, lautakunnat, virkamiehet kuntatasolla ja samoin vastaavassa asemassa olevat päättäjät ja virkamiehet valtion tasolla sitoutuvat entistä voimakkaammin avoimuuteen ja toimivat sen vaatimalla tavalla.

 
Avoimuuden edistämiseksi on Kotkassa perustettu ns. Avoin Kotka -nettisivusto, joka on askel oikeaan suuntaan. Se ei kuitenkaan ole riittävä. Ei pidä tuudittautua siihen ajatukseen, että kun asukkaat saavat kommentoida netissä muutamaa valittua hanketta, tai äänestää toimiston tai kadun nimeä, niin sillä olisi avoimuuden tavoite toteutettu.

Suomessa olemme tottuneet luottamaan lainsäädäntöömme. Olemme onnekkaita siinä, että me voimme niin tehdä. Joskus tuntuu kuitenkin siltä, että niistä oikeuksista kiinni pitämiseen vaaditaan uskomattomia ponnistuksia kansalaisilta.

Erittäin ajankohtainen on seuraava mietelause: ”Lait ovat kuin hämähäkinseittejä, joiden läpi suuret kärpäset menevät, mutta joihin pienet takertuvat".  
Laki virkamiehen toiminnan avoimuudesta on ollut esillä yhä useammin, ei vain Kotkassa, vaan myös muissa Suomen kaupungeissa. 

Lain tarkoitus on: ”toteuttaa avoimuutta ja hyvää tiedonhallintatapaa viranomaisten toiminnassa sekä antaa yksilöille ja yhteisöille mahdollisuus valvoa julkisen vallan ja julkisten varojen käyttöä, muodostaa vapaasti mielipiteensä sekä vaikuttaa julkisen vallan käyttöön ja valvoa oikeuksiaan ja etujaan.” (julkisuuslaki 3§)
 
Demokratia perustuu kansan valtuutukseen.  Asukkaat paikallisesti ja kansa valtion tasolla on antanut valtuutuksen päättäjille toimia heidän edustajinaan.
Julkisuusperiaate tarkoittaa myös, että julkishallinnon asiakirjan julkisuus on pääsääntö ja salassapito poikkeus. 
T
oivon, että meillä Kotkassa ei ole päinvastoin.

 
 

Tarja Bohm, Kotka

 
 

Ei kommentteja: