sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Miksi meillä oikeastaan kaikki on niin kallista?

Suomi on perinteisesti suurten tuotantolaitosten maa. Suuret monopoliasemassa olevat yhtiöt eri aloilla tarvitsevat suuria volyymejä ja suuria voittoja. Suomessa lähes kaikki perustuu suurtuotantoon, suuriin keskusliikkeisiin, suuriin energialaitoksiin, suuriin voittoihin, suuriin palkkioihin ja suuriin bonuksiin. Kaikki suuri on syrjäyttänyt pienen, joka taistelee olemassaolostaan.

Ajatelkaapa itse. Miksi Suomessa vaikkapa ruoka on niin kallista? Meille opetetaan, että koska asumme pohjoisella pallonpuoliskolla ja ruoan (ja kaiken muunkin) tuottamiseen kuluu energiaa enemmän kuin etelässä. Totta. Meille opetetaan myös, että työn hinta Suomessa on liian korkea ja niiden, joilla työtä on, tulisi tehdä sitä pienemmillä palkoilla, koska suuryritykset tarvitsevat suuria voittoja.
Median kautta meille opetetaan Suomen ”kilpailukyvyn parantamisen” tärkeyttä, ja kehotetaan kuluttamaan enemmän, koska yhteiskunta tarvitsee sitä.  Kysynpä vaan, että entä jos emme haluakaan tällaista jatkuvaan voiton kasvua tavoittelevaa mallia elämälle? Entä jos meille vähemmän olisikin enemmän. Entä jos työtä olisikin useammalle, jos sitä tehtäisiin paikallisesti ja meitä lähempänä pienemmissä yksiköissä, joissa eivät energia- ja muut tuotantokustannukset olisikaan niin suuria?

Suuret yrityksemme ovat jo pitkään suunnanneet muualle etsimään suurempia voittoja halpatuotannon maista. Etelä-Amerikassa eucalyptus kasvaa nopeammin kuin suomalainen mänty. Puunjalostus on jo onneksi herännyt myös biojalostuksen kehittämiseen, jolla suomalaisella insinööritaidolla on kysyntää.
Energiasta maksamme aivan kaikissa laskuissamme, ostimme sitten maitoa, leipää tai kännyköitä tai ihan mitä tahansa.  Tuotantokustannuksista maksamme myös, jakelukustannuksista maksamme. Suurin osa tuotannostamme ja sen jakelusta perustuu suuriin yksiköihin, isoihin keskusliikkeisiin, marketteihin ja suuriin tilakokoihin. Pientilojen toiminta on jo aikaa sitten tehty kannattamattomaksi ja pakotettu maanviljelijät ja tuottajat laajentamaan ja tekemään suuria tiloja. Pienet tilat ovat jääneet tyhjiksi ja ihmiset pakotettuja etsimään työtä muilta aloilta.

Miksi? Siksi, että tavoitellaan aina vaan suurempia voittoja. Kysyn vaan, että kenet ne tässä yhteiskunnassa ovat tehneet onnelliseksi? En tiedä, mutta rikkaiksi ne ovat tehneet suuryritysten omistajat ja johtajat.

Ei kommentteja: