lauantai 26. heinäkuuta 2014

Informaatiosota vain yltyy - missä ovat maailmanluokan diplomaatit?


Ukrainan kriisi on vain eskaloitunut ja suistuu jatkuvasti mielettömämpään suuntaan. Ukrainan maaperällä käydään toisaalta sisällissotaa, toisaalta se on maailman suurvaltapolitiikan sijaisnäyttämönä. Sodankäynnistä kärsii eniten, kuten aina ja kaikissa sodissa, siviiliväestö.
Informaatiosota vain yltyy puolin ja toisin ja vastakkainasettelu kärjistyy. Uutisoinnista on kuitenkin pääteltävissä, että huolta kannetaan enemmän taloudellisista menetyksistä kuin ihmishengistä.

Missä ovat nyt ne kaikki kuuluisat Nobel-rauhanpalkintoja noukkineet diplomaatit? Nyt heille olisi käyttöä, ei ainoastaan Ukrainassa, vaan myös esim. Gazassa, jossa jo usean sukupolven lapset eivät ole rauhaa eläneet lainkaan.  
Venäjää ei voi nöyryyttämällä ja aseita tai pakotteita lisäämällä saada muuttamaan asennettaan. Suurvaltakäsitykset ovat syvälle juurtuneet niin siellä kuin lännessäkin. Diplomatia on ainoa tie välttää uuden kylmän sodan rakentuminen idän ja lännen välille.

Diplomatia toimii kaikessa ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Sen tietää jokainen naapureidensa kanssa hyvin toimeen tuleva tai riidoissa oleva ihminen. Jos pensasaidan yli huudellaan uhkauksia, niin takaisin tulee vielä tiukempia toimia. Toisaalta, jos istutaan rauhanrakentamisen pöytään, niin on mahdollista elää rinnakkain sovussa.  
Sota- ja varsinkin Nato-intoilijat lisäävät bensaa liekkeihin lietsomalla hysteriaa ja pelkoa sielläkin, missä siihen ei aihetta olisi. Pääministeri Stubb kertoi tv-haastattelussa, että suomalaisia ei voi viedä Natoon äkkirynnäköllä, vaan hitaasti hivuttaen. Niinpä niin, meitä on tässä viime vuodet hitaasti hivutettu paitsi Natoon, myös yhä nopeammin eriarvoistuvaan yhteiskuntaan, jossa toisilla on suunnattomasti enemmän kuin he tarvitsevat ja toisilla ei ole varaa edes siihen välttämättömimpään toimeentuloon.

Sen verran historiasta meidän olisi tullut oppia, että ainakaan aseiden kalistelulla, uhkailulla ja pelottelulla ei parempaa tulevaisuutta eikä rauhaa rakenneta.
-----------
Velä lisään tähän - jo tekstin julkaisun jälkeen, etten hyväksy sen enempää Venäjän toimia Ukrainassa, kuin Israelinkaan toimia Gazassa.
Mielestäni Suomen vanha puoluettomuuspolitiikka oli viisasta omana aikanaan ja uusi rooli rakentavan diplomatian saralla olisi sille hyvää jatkoa.
Kirjoitukseni tarkoitus ja pointti on diplomaattisen ratkaisun peräänkuuluttaminen. Tämä tiedoksi sota- ja Nato -intoilijoille.
Tarja Bohm, Kotka

Ei kommentteja: