perjantai 25. toukokuuta 2012

Kuka tiedottaa kaupungin päätöksistä?


Kenen tehtäviin kuuluu kaupungin päätöksistä tiedottaminen?

Kotkassa kaupungin välitön tiedottaminen tehdyistä päätöksistä on hoidettu ilmeisen suurelta osin Kymen Sanomien toimittajien kirjoittamien artikkelien kautta.  Kaupungin nettisivuilla on paljon tietoa, mutta ei nopeaa ja välitöntä tiedottamista. Tästä on syntynyt sellainen mielikuva, että Kymen Sanomat on aina kaupungin johdon asialla. Minullakin on ollut tämä käsitys ja mielestäni se on osin totta.

Mikä on kaupungin tiedotuspäällikön tehtävänkuva?  Onko monien päälliköiden joukossa tällaista virkaa? Jos on, niin kovin on ollut heppoista toimintaa.  Lehden toimittajat ovat hoitaneet jo vuosia hänen tehtävänsä. On esimerkkejä kaupungeista ja kunnista, joissa tiedotus- ja informaatiopäällikön työhön kuuluu välitön tiedottaminen kaupungin päätöksistä asukkaille sekä yhteydenpito tiedotusvälineisiin. 

Kaupunki on pyrkinyt parantamaan nettisivujaan, mutta se ei riitä. Toisaalta kaupungintalolla on kyllä ystävällistä henkilökuntaa, siellä kyllä autetaan ja kaivetaan tarvittavia papereita esille, jos vaan on aikaa niitä hakea.

Kun viime valtuustokokouksessa (21.5.) käsiteltiin polttavaa aihetta, niin kaupungin tiedotus puuttui täysin. Vain Kymen Sanomat tiedotti valtuuston kokouksesta. Lisäksi lehti tiedotti tavalla, johon emme ole tottuneet.  Kyllä, tiedotus oli iltalehtityyppistä, mutta nähtyäni kyseisten kuittien sisällön, on minusta aihettakin nostaa juttu esille näkyvästi.

Lehti kuitenkin unohti selvittää lukijoille myös sen mitä tarkastuslautakunta esitti :
 ”Tarkastuslautakunta näkee tarpeelliseksi selvittää erillisellä menettelyllä  KAIKKI  kaupungin luottokorttilaskut ja matkoihin liittyvät kustannukset sekä kulujen hyväksymisen valtuus vähintään yhden vuoden osalta. ” Toteutuuko tämä tarkastus ja riittävän kattavana? Siitä päättävät poliitikot.

Lisäksi tulisi selvittää ovatko matkoilla olleet henkilöt rikkoneet tai laiminlyöneet virkavelvollisuuttaan tai huolellisuusvelvoitetta. Tämä tarkoittaa, että tutkimuksen tekee ulkopuolinen taho. Kaupunginhallituksella on siis lokakuun loppuun asti aikaa antaa vastaus . (osittainen lainaus vastauksesta, jonka sain eräältä valtuustomme herrasmieheltä)

Mutta missä oli kaupungin oma välitön tiedotus valtuuston päätöksistä?

Tarja Bohm


Ei kommentteja: