lauantai 22. elokuuta 2015

Kotkan Tiutisen saaristokoulu on ainutlaatuinen


Kotkan Tiutisen saaristokylä asuinympäristönä houkuttelee monia. Kylä on kasvanut ja uusia asukkaita on muuttanut sinne. Vanhemmilla on usein ollut mielessään myös turvallinen koulu lähellä kotia. Kylään on rakennettu useita uusia taloja ja vanhoja taloja on hoidettu ja korjattu hienosti. Kylä on aktiivinen ja edustaa arvokasta saaristolaisperinnettä, jota tulee vaalia. Tämä on juuri sitä, josta me Kotkassa ylpeilemme

Tiutisen saaristokylässä on erittäin hieno ja suuri puurakenteinen koulu, joka ympäristöineen edustaa uskomattoman hienoa saaristolaismiljöötä. Koulu on kylän sydän ja ainutlaatuinen helmi merikaupungissamme. Soisin kaikkien Kotkan valtuutettujen käyvän pikaisesti tutustumassa sekä kouluun, että koko kylään ja päätyvän yhteisesti koulun säilyttämiseen. Huonot ja hätäiset päätökset on mahdollista ja tarpeen muuttaa, jos vaakalaudalla on arvokkaan kulttuuriperinnön sammuminen.

Tiutisen koulun lakkauttamisesta on virkamiesvoimin esitetty saatavan noin 200.000 euron "säästö" kaupungille, mutta mielestäni se ei ole todellista säästöä, sillä lukuun ei sisälly esimerkiksi koululaisten kuljetuksista Hakalan kouluun aiheutuvia kuluja tai arvokkaan, vasta kunnostetun rakennuksen hoidon vaatimia kuluja. Rakennukset säilyvät vain kun niissä on elämää. Jos koulu menetetään, menetetään arvokas helmi saaristokaupungissamme. Se olisi kovin lyhytnäköistä.

Kotkan valtuuston on mielestäni mietittävä tämä asia vielä uudelleen ja tarkemmin, jotta emme tulisi tehneeksi suurta virhettä. Kylä ja koulu ovat arkkitehtoninen kokonaisuus, joka edustaa vielä säilynyttä saaristolaismiljöötä, joka on ainutlaatuinen - ei vain Kotkassa tai Suomessa - vaan myös maailmassa.

Kotka on muodostunut lukuisista kylistä, joilla kaikilla on oma identiteettinsä. Tiutisen kylällä on oma erityinen tarinansa kerrottavanaan, myös ajatellen kaupunkimme markkinointia ja merellistä perinnettä. Koulun lakkauttaminen olisi paljon suurempi menetys, kuin pelkästään rahassa on laskettavissa. Kylällä on annettavaa myös turismille. Se kertoo tarinaa meillä vielä elossa olevasta saaristolaiselämästä ja -perinteistä. Tähän tarinaan liittyy oleellisesti saaristokoulu. Elävä, toimiva ja perinteinen puurakenteinen koulu saaristolaismiljöössä on nykyisin harvinaisuus. Jos siitä luovutaan, luovutaan myös mahdollisuudesta kertoa tuleville sukupolville ja vierailijoillekin elämänmuodosta, joka on ollut kaupungissamme tärkeä monien sukupolvien ajan.
 
Tarja Bohm 22.8.2015


Ei kommentteja: