keskiviikko 27. elokuuta 2014

Ukrainan ja Suomen pysyttävä NATON ulkopuolella

Medialla ei ole aikaa tapahtumien taustojen tutkimiseen ja syvempään analysointiin. Tiedotuksen on tapahduttava nopeasti, välittömästi ja ennen kaikkea maksimaalisesti huomiota herättävällä ja myyvällä tavalla. Lähteinä käytetään yksiä ja samoja uutiskanavia. Tämä johtaa yhä mustavalkoisempaan, kärjistetympään ja yksipuolisempaan tiedottamiseen, mikä näkyy myös tiedotuksessa Venäjän ja Ukrainan tapahtumista.

Meitä hallitaan peloilla. Meille luodaan valtamedian ja erityisesti keltaisen lehdistön median avulla kuvaa esimerkiksi siitä, että Venäjä on nyt ainoastaan uhka, suuri karhu, jota pitää pelätä. Kunhan ei vain kävisi niin, että syöksytään karhua karkuun ja suoraan suden suuhun (NATO).
Venäjän rajalla, kuten ei Suomenkaan puolella, ei ole tankkeja eikä sotakaluston suurta keskittymää. Kuvitelkaa, mikä olisi tilanne, jos Suomi kuuluisi NATOon? Silloinhan itärajastamme tulisi erittäin tiukka ja sotakalustoa olisi paljon molemmin puolin rajaa.  Tällainen uhkakuva on paljon pelottavampi kuin nykytilanne, jossa meillä on hyvät suhteet niin itään kuin länteenkin.

 Mihin on kadonnut venäjäntuntemuksemme, josta olemme aina ylpeilleet? Onko uusi sukupolvi sokeutunut sille tosiasialle, että Venäjä tulee aina olemaan rajanaapurimme? Uusi päättäjäsukupolvi tuntuu NATO-kiihkon vallassa olevan Stubbin lailla hurmaantuneen liiaksi amerikkalaisesta maailmanherruutta tavoittelevasta politiikasta. Onneksi tasavallan presidentillä ja ulkoministerillä tuntuu sentään olevan ajatukset maamme turvallisuudesta vielä maan pinnalla. 

 En puolustele Venäjän toimia, Kansainvälisiä lakeja on noudatettava. Venäjä näkee kuitenkin tilanteen NATOn laajentumispyrkimyksenä ja vastustaa Naton laajenemista entiselle omalle alueelleen.  Ukraina on historiallisesti erityinen alue Venäjälle. Se on ”äiti-Venäjä”, josta koko Venäjän entinen imperiumi on saanut alkunsa. NATOn tunkeutuminen sinne, on kerrassaan mahdoton ajatus Venäjälle. Ultimatumien esittäminen pakotteiden muodossa, saa Venäjän vain vastaamaan entistä tiukemmilla vastatoimilla.

 Paras ja kaikkien osapuolten kannalta turvallisin vaihtoehto olisi se, että Ukraina jäisi NATOn ulkopuolelle. Täten Ukraina, yhdessä Suomen kanssa, muodostaisi neutraalin vyöhykkeen idän ja lännen välille. Tässä olisi haastetta tarjolla rauhandiplomatialle.

 

Tarja Bohm, Kotka
diplomikielenkääntäjä, HuK
Kaupunginvaltuutettu (vas,) Kotka
25.8.2014

Ei kommentteja: