tiistai 10. helmikuuta 2015

Hallituksen kiristyslinja osuu myös pieneläkeläisiin


Pertti Kuosmanen (mielipide Kymen Sanomat 10.2.) nostaa esiin eläkeläisten, erityisesti pientuloisten eläkeläisten ongelmat ja aivan oikeutetusti. Olen pitkälti hänen kanssaan samaa mieltä, ja näin vaalien alla on hän valinnut juuri oikean hetken nostaa esiin pienet eläkkeet.  

 Kuitenkaan ei ole aivan totta, ettei kukaan välitä eläkeläisten asioista. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on tehnyt lakialoitteen, jossa esitetään kaikkiin eläkkeisiin täyttä indeksikorotusta. Vasemmistoliiton mielestä hallituksen päätös jäädyttää eläkkeet ja muut sosiaalituet on pienillä tuloilla elävien kannalta kohtuuton. Kun elinkustannukset nousevat, voiko pienituloinen enää tehdä muuta kuin jättää lääkkeet ostamatta, sanoo vasemmistoliiton aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Risto Kalliorinne.

Hallitus esittää laajasti sosiaalietuuksien ja eläkkeiden osittaista indeksileikkausta vuodelle 2015. Tällöin 1,1 %:n sijasta korotus olisi vain 0,4 %. Hallitus ei aio kompensoida muutosta seuraavissa työeläke- ja kansaneläkeindeksien tarkistuksissa, päinvastoin se esittää käytäntöä pysyväksi.
Näin eläkeläisten kurjistaminen jatkuisi joka vuosi ja aina vaan pahempana, sanoo Kalliorinne.


Eläkeläisten kurjistaminen on vain yksi esimerkki siitä, miten tämä hallituksen aikana on pientuloisten asema heikentynyt. Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana eriarvoisuus on lisääntynyt huimasti, rikkaat ovat rikastuneet ja köyhät entisestään köyhtyneet, eikä tähän kaikkeen ole syynä kansainvälinen taloudellinen lama, kuten meidän annetaan mielellään ymmärtää. Syynä ovat hallituksessamme tehdyt suurtuloisia suosivat päätökset eduskunnassa ja erityisesti hallituksessa.

 Aivan kuten palkoissa, myös eläkkeissä on huimia eroja. Suomessa on joukko erittäin rikkaita eläkeläisiä ja on niitä, jotka todella joutuvat kituuttamaan toimeentulonsa rajamailla. Pieneläkkeensaajien asia on todella hyvä nostaa päivänvaloon. Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa meidän tulee kyetä hoitamaan paremmin vanhuksemme ja eläkeläisemme, lapsemme ja vammaisemme.  Johtajien bonukset taitavat olla ainoa asia, joka on hoidettu melko hyvin viimeisten kymmenten vuosien aikana. 

 
Eläkerahastoihin on kertynyt mittavia summia, ja niiden käyttötarkoitus on saanut uusia muotoja. Eläkerahastojen varat eivät loju toimettomina, vaan niistä on tullut merkittävä osa sijoitustoimintaa.   Eläkeuudistus tulee voimaan vuonna 2017. Työ on tekeillä. On todella oikea aika nostaa ääntä pientuloisten eläkeläisten elinolojen kiristämisen lopettamiseksi.

 
Tarja Bohm, vas.
Kaupunginvaltuutettu, Kotka
Eduskuntavaaliehdokas, Kaakkois-Suomen vaalipiiri

10.2.2015

Ei kommentteja: