torstai 11. joulukuuta 2014

Kotkasta uusi Las Vegas!


Kotkansaaren kaupunkisuunnittelulautakunta päätti asettaa nähtäville Kotkan Kantasataman uuden kaavasuunnitelman. Se todennäköisesti tullaan hyväksymään, koska kenelläkään ei ole riittävää rohkeutta ilmaista julkisesti pelkoaan siitä, että hanke perustuu suurellisiin unelmiin, ei todellisuuteen.

Taustalla päättäjien hiljaisuudelle on varmasti enimmäkseen ns. poliittisen itsemurhan pelkoa, koska hankkeen mielikuvamainonta on ollut niin totaalista.

Kotka tarvitsee kipeästi uusia työpaikkoja, kaupunkimme kehittämistä ja työpaikkojen luomista, mutta mielestäni sitä tarvitaan realistisin perustein ja hankkein.

Päättäjille ei ole toistaiseksi esitetty minkäänlaisia lukuja, vain pitkä rivi englanninkielisten ja siksi vakuuttavilta kuulostavien (?) sijoittajien nimiä, joista ainakin kaupungin johto on hurmaantunut. Meidän on ilmeisesti tehtävä päätöksemme täysin luottaen joulupukkiin Cameron Sawyerin hahmossa. Tämä on totuus, vaikkei sitä kukaan uskalla ääneen sanoa.

Entinen hyvä liikemiespomoni (paikallinen muuten) opetti minulle liikemiestaitojen aakkosia. Hän sanoi, että ei huoltoasemaakaan kannata perustaa sinne missä autot eivät kulje. Näin on. Me olemme suunnittelemassa Kotkansaarelle suurta maanpäällistä ostosparatiisia tietäen, että asukaspohjalla (n.55.000) sen kannattavuus ei tule olemaan lähimainkaan riittävä. Siksi suunnitelman perustana on, että alueelle tulee ympäri Suomea ja Venäjää junilla, autoilla ja laivoilla ostovoimaisia asiakkaita.

Kun tähän yhteen koriin nyt sitten lapataan kaikki Kotkan munat, niin riskit kasvavat ja muut hankkeet seisahtavat resurssien puutteeseen.


Samaan aikaan Jumalniemessä rakennetaan ramppeja 18 miljoonalla - niin mihin?
Ja Karhulassa, Kymissä ja muualla Kotkansaaren ulkopuolella on hiljaista, niin kuin on ollut viimeiset yli 30–40 vuotta ja yhä hiljenee... mutta ketä kiinnostaa? Kotkansaaren ulkopuolella asuu vain n. 42.000 kotkalaista.


Nyt minut sitten haukutaan pessimistiksi. Sillä lailla politiikassa toimitaan. Luodaan mielikuvia. Pelkkien mielikuvien avulla ei voi tehdä realistisia ja vastuullisia päätöksiä. Rehellisyys tuntuu olevan kadonnut voimavara.

Hanketta ei saisi kritisoida. Kotkassa pitää olla positiivisia. Okei. Kotkasta tulee varmaan uusi Las Vegas. Onnea! Ehtiiköhän kaupunginjohtaja jäädä eläkkeelle ennen sitä?
 
 Tarja Bohm, Kotka 11.12.2013

 

Ei kommentteja: