perjantai 14. kesäkuuta 2013

TODELLINEN YMPÄRISTÖTEKO – HALLAN MAHDOLLISUUDET

Kaupungin ja sen alueiden käyttöä tulee suunnitella pidemmällä tähtäimellä, eikä sulkea pois Hallan maa-alueiden muita kehittämismahdollisuuksia lyhytnäköisellä tuulivoimalasijoituksella useiksi kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Tuulivoimaloille on maakuntaenergiakaavassa osoitettu optimaaliset sijainnit, joihin Halla ei kuulu.

Tulevaisuuden visiona tulisi nähdä Kotkan itäosan ja Kotkansaaren välisten kulkuyhteyksien toteuttaminen. Olisiko mahdollista tutkia vaikkapa kevyiden autolauttojen avulla toteutettavaa yhteyttä Hallasta Kotkansaarelle?

Tällaiset liikenneratkaisut toimivat hyvin esim. Ahvenanmaalla sisäisessä saarienvälisessä liikenteessä ja ovat valtion/tiehallituksen ylläpitämiä kulkuyhteyksiä. Kevyet autolautat voisivat myös olla oma lisänsä Kotkan merelliseen imagoon ja niiden reitit voivat olla muitakin kuin ainoastaan Hallan ja Kotkansaaren välinen yhteys.

Hallan alue on osa kaupunkiamme ja maankäytön mahdollisuudet asuinkäyttöön tai teollisuuden tarpeisiin tulisi tutkia tarkemmin. Asuinrakentamiselle miljöö olisi mitä parhain ja kaupunki saisi siitä uuden vetovoimaisen asuinalueen.

Varmasti Hallan maaperän puhdistamiseen voisi olla saatavana jonkinlaista tukea esimerkiksi EU-rahoituksen ja/tai valtion avulla ja toiminta voitaisiin tehdä yhteishankkeena. Puhdistettuna ja pengerrettynä alueelle voitaisiin rakentaa vaikka kuinka hieno asuinalue, josta sekä yhtiö (UPM-Kymmene) että kaupunki hyötyisivät paljon enemmän kuin muutamasta tuulivoimalasta. Lisäbonuksena on kaupungille myös rakentamisen työllistävä vaikutus. Alueiden puhdistaminen ja uusi käyttö asuinalueena olisi todellinen ympäristöteko ekologista linjaa tukevalta kaupungiltamme.

Tuulivoimaan tulee satsata, mutta ei niin, että suljetaan pois taajaman maa-alueiden kaupungille paljon tuottavampi käyttö vaikkapa vetovoimaisena asuinalueena.

Suora lainaus Kymenlaakson liiton esityksestä
”Tuulivoimarakentamisen keskittäminen maakuntakaavassa osoitetuille tuulivoima-alueille edistää valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden toteuttamista, vähentää tuulivoimarakentamisen maisemavaikutuksia ja helpottaa tuulivoimarakentamisen ja muun alueiden käytön yhteensovittamista.”

 Tarja Bohm 14.6.2013

Kotkan kaupunginvaltuutettu, vas/sit.
Kotkan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen
 

 

Ei kommentteja: