sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Kotkan kahden lukion yhdistäminen ei ole järkevää

Kotkassa on enää 2 lukiota. Niiden yhdistäminen ei ole järkevää eikä siihen ole tarvetta.  Viimeisten 15 vuoden aikana Karhulan lukio on ollut Kotkan ykkönen yo- kirjoitusten tuloksissa 14 kertaa. Se kertoo jotakin opettajien tekemästä hyvästä työstä. Halutaanko heidät palkita hyvästä työstä tällä tavalla? Karhulan lukioon kulkee oppilaita hyvin laajalta alueelta, koska koulun maine on hyvä.

Päättäjille ajatusta kahden lukion yhdistämisestä tarjoiltiin valtuustolle viimeksi reilut puoli vuotta sitten. Silloin valtuusto ei ollut hyväksymässä virkamiesten esitystä. Nyt, tyypilliseen tapaan, asia nostetaan uudelleen esille ja sitä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. 

Osa valtuustostamme osoittaa valitettavasti enemmän kuuliaisuutta ja lojaaliutta virkamiesesityksille kuin asukkaille. Virkamieslaskelmat eivät tarkastele ratkaisuja kuntalaisten edun kannalta, vaan ainoastaan kaupungin säästöjen kannalta. Lukioiden yhdistäminen nostaisi kustannuksia käydä lukiota, erityisesti kaupunkimme itäisen ja pohjoisen osan nuorille. Huonot liikenneyhteydet pidentäisivät nuorten työpäivää huomattavasti.

Kotkan itä-, länsi- ja pohjoisosien asukkaille tunnutaan tarjoavan vain veronmaksajan roolia. Palveluja karsitaan rankalla kädellä ja niitä keskitetään aina vain enemmän Kotkansaarelle. Tämä ei ole hyväksyttävää.  Tällä tavoin vain siirretään kaupungin omia lakisääteisiä kustannuksia yhä enemmän asukkaiden harteille.

Kaupungin vetovoimaisuudesta puhutaan usein hartaasti. Hyvät koulutusmahdollisuudet kasvattavat tätä vetovoimaa.  Kotkassa ei arvosteta tätä ulottuvuutta tarpeeksi. Kouluja lakkautetaan jatkuvasti.

Noin 20 vuotta sitten Karhulan lukio aloitti ensimmäisenä Suomessa yrittäjyyslinjan, joka on todella suosittu ja menestynyt. Samoin lukiossa on matemaattis-teollinen linja (painotus matikassa ja luonnontieteissä), jolta saadut tulokset ovat todella hienoja.

Lukioiden yhdistämisellä tavoitellut säästöt ovat kyseenalaisia. Muutos aiheuttaa lisäkustannuksia, koska kaikki oppilaat eivät mahdu Kotkan lyseon tiloihin.

Ekami painii omien talousvaikeuksiensa kanssa, mutta niihin ei tule hakea ratkaisua sulauttamalla akateemisesti suuntautuva koulutuslinja käytännön ammattikoulutasoon.

Säästöt ovat saavutettavissa myös suhteuttamalla sisäänotettavien määrää ja sisäisin järjestelyin, kuten opettajat ovat esittäneet.
Tarja Bohm
Kotkan kaupunginvaltuutettu, vas.

2.4.2016


Ei kommentteja: