keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Vaaleissa äänestetään Suomen tulevaisuuden linjasta


Nämä vaalit ovat arvovaalit. Näissä vaaleissa äänestetään Suomen tulevaisuuden linjasta.  Äänestäjät päättävät, jatketaanko kansan suuren enemmistön kurjistamisen tiellä - vai tartutaanko aktiivisemmin suuryritysten veropakoiluun ja käytetään nyt veroparatiiseihin valuvat miljardit työllistämiseen ja kansan enemmistön elämänlaadun ja palvelujen parantamiseen. 

Vaalit ovat sesonkiaikaa ilmoitusmyynnille. Rahalla saa ostaa näkyvyyttä. Onko enää tilaa ajatuksille siitä, mistä tässä vaalimediasirkuksessa oikeastaan on kyse?

Populismi on astunut politiikkaan. Populismilla ei ole omaa aatetta, vaan se lainaa ajatuksia ja sloganeita sekä vasemmalta, että oikealta ja tarjoaa niitä aina sen mukaan, kuka kysyy. Populismi on myös sitä, että nostetaan esille marginaalisia ”ongelmia”, joista on helppo puhua, mutta jotka eivät lopultakaan vaikuta suuresti Suomen talouteen. Populismi ei kuitenkaan puutu oikeistolaisen talouspolitiikan kovaan ytimeen eikä arvostele oikeistopolitiikan aiheuttamaa taloudellisen eriarvoisuuden lisääntymistä ja syvenemistä.

Mediasirkus vaalien ympärillä on valtava. Gallupeista ja räväköistä otsikoista on tullut ennustamisen lisäksi mielipidevaikuttamisen keino. Tuntuu siltä, että median osuus vaaleissa on merkittävämpi kuin ehdokkaiden itsensä. Media voi nostaa esille suosikkejaan ja päinvastoin. Se, joka hallitsee tiedotusta, hallitsee mielipiteitä.

Äänestäminen on demokraattista.  Jokaisella äänestäjällä on tasan yksi ääni varallisuudesta riippumatta. Äänestäjällä on tilaisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Nyt äänestetään siitä, tullaanko edelleen vähentämään terveydenhoidosta hoitavia käsiä, heikennetäänkö opetusta edelleen suurentamalla luokkia ja karsimalla kouluavustajia ja kouluja, alennetaanko työttömyysturvaa entisestään ja tullaanko eläkkeiden indeksikorotukset jäädyttämään?

Äänestämme siitä, mikä on ensisijaista. Hoitaa niitä, jotka apua tarvitsevat joko työttömyyden, sairauden, korkean iän, vaikean vamman tai muun syyn vuoksi, vai onko etusijalla turvata superrikkaiden edelleen rikastuminen sallimalla verokeinottelu myös jatkossa?

Haluaako Suomen kansan enemmistö sitä, että nykyinen leikkauslinja ja palveluiden alasajo jatkuu vai haluaako kansan enemmistö antaa tilaa sellaiselle linjalle ja talouspolitiikalle, joka pyrkii tasoittamaan tuloeroja mieluummin kun lisäämään niitä?  Sinä päätät. Äänestä.


Tarja Bohm
Kieltenopettaja, FM
Kaupunginvaltuutettu, Kotka
Ehdokas eduskuntavaaleissa, vas.

Ei kommentteja: