perjantai 16. elokuuta 2013

Mielipiteeni Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnoksesta

Kotkan kaupunkisuunnittelu                                                                                          16.8.2013
Kaavoitusinsinööri Marja Nevalainen
PL 114
48101 KOTKA


ASUKASMIELIPIDE HALLAN TUULIVOIMAYLEISKAAVALUONNOKSESTA  

Olen huolellisesti tutustunut Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnokseen kaikkine liitteineen. Lisäksi olen tutustunut tätä kaavaluonnosvaihetta edeltäneeseen Ympäristövaikutusten arviointi (YVA) –prosessiin, siitä annettuihin  lukuisiin asukaspalautteisiin ja erityisesti Kaakkois-Suomen ELY -keskuksen antamaan asiantuntevaan lausuntoon. Olen ollut myös läsnä useimmissa aiheesta järjestetyistä yleisötilaisuuksista.

 Mielestäni Kotkan kaupungin kaupunkisuunnittelun olisi tullut pidättäytyä kaavaluonnoksen laatimisesta jo pelkästään kaiken sen tiedon perusteella, jota  YVA –prosessissa  on asiasta saatu. Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnoksen laatimiseen on ryhdytty alueemme tärkeimmän ympäristöviranomaisen (Kaakkois-Suomen ELY –keskus)  kriittisestä lausunnoista ja huolestuneesta asukaspalautteesta huolimatta. Kaiken mainitun palautteen huomioon ottaminen olisi jo yksinään antanut riittävästi perusteita pidättäytyä Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnoksen laatimisesta.

YVA -vaiheessa käsittelyssä oli sekä Kotka-Millsin tuulivoimalahanke, että Hallan tuulivoimalahanke rinnakkain. Tällöin hankkeen eri käsittely-yhteyksissä (mm. yleisötilaisuuksissa) todettiin, että maakuntakaava suosittelee tuulivoimaloiden sijoittamista suuremmissa ryhmissä ja nimenomaan taajama-alueiden ulkopuolelle, sekä maakuntaenergiakaavassa osoitetuille ja jo kaikilta olosuhteiltaan tutkituille, hyviksi havaituille ja vähiten haittoja aiheuttaville alueille.

Kotka-Millsin osalta tuulivoimaloiden haittavaikutukset todettiin niin suuriksi, että hankkeesta luovuttiin kokonaan heti, koska laajempi asutuspohja ja etäisyydet asutukseen olivat vieläkin lyhyemmät kuin Hallan tapauksessa.  Hallaan (joka on maakuntakaavassa osoitettu taajama-alue) tämän tuulivoimayleiskaavaluonnoksen mukaan suunniteltujen voimaloiden lähialueilla ja vaikutusalueella asuu erittäin suuri joukko ihmisiä pysyvästi, eivätkä suojaetäisyydet ole heidänkään asuntoihinsa riittävät melun eikä välkkeen eikä muidenkaan jo hankkeen YVA -vaiheessa esiin nostetuiden haittavaikutusten osalta.

Nojautuminen valtioneuvoston melua koskeviin suunnitteluarvoihin, ei tule turvaamaan lähialueiden (Suulisniemi, Tiutinen, Popinniemi, suunnitellut uudet asuinalueet Kantasatamassa  ja Perävarpissa) suojaamista liialliselta melulta tai välkkeeltä ja tämä tulee aikanaan johtamaan valitusvyöryyn.

Aiheesta on olemassa todellista ja relevanttia mittaustietoa saatavilla jo rakennetuissa ja toteutuneissa kohteissa ympäri Suomen, myös aivan Kotkan lähialueilla, esimerkiksi Haminan Neuvottomassa. Siellä vastaavan kokoiset tuulivoimalat toteutettiin noudattaen samoja valtioneuvoston melua koskevia suunnitteluarvoja, minkä seurauksena ympäristön asukkaille on koitunut suunnatonta meluhaittaa. Haitat on todennettu paikan päällä asunnoissa tehdyillä, jopa 2 kk kestäneillä pitkäaikaisilla mittauksilla.

Kuitenkin Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnoksessa edelleen tukeudutaan näihin valtioneuvoston määrittelemiin melun suunnitteluarvoihin.  Asiaan on kiinnittänyt vakavaa huomiota myös Kaakkois-Suomen ELY -keskus omassa lausunnossaan Hallan tuulivoimayleiskaavahankkeesta (8.8.2013), varoittaen seurauksista sekä erityisesti painottaen sitä, että on noudatettava Ympäristöministeriön ohjetta 4/2012 tiukempine meluarvoineen.

Hallan tuulivoimayleiskaavaluonnos ei anna tietoa voimaloiden tarkasta koosta, mikä lisää asukkaiden huolta erilaisten esim. melumallinnusten luotettavuudesta.

Kaikkien kaupungin asukkaiden viihtyisän ja turvallisen elinympäristön takaaminen on kaupunkisuunnittelun perustehtävä.  Kun aiemmin mainituista huolenaiheista on relevanttia kokemustietoa olemassa jo tässä vaiheessa, on kaikki tällainen tieto otettava vakavasti eikä tule tehdä jo muualla tehtyjä vastaavia virheitä uudelleen. 

Olen myös Kotkan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen ja pidän erittäin valitettavana sitä tapaa, jolla hanketta on esitelty Kotkan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille.  Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenille on kokouksessa hanketta käynyt esittelemässä yksipuolisesti ainoastaan hankkeen toteuttamista ajava taustayhtiö. Tämä ei mielestäni ole hyvän hallintotavan mukaista, koska se korostaa ainoastaan hanketta ajavan toteuttajan näkökulmaa asiaan. Kaupunkisuunnittelulautakunnassa olen jättänyt kaavan nähtäville panoa vastustavan eriävän mielipiteen.

Aineistoissa sekä yleisötilaisuuksissa on useaan otteeseen viitattu Hallassa tehtyihin maaperätutkimuksiin, joiden mukaan alue on pilaantunut pahoin eikä olisi sovelias esimerkiksi asuinrakentamiseen tai teollisuusrakentamiseen. Tällaiset tutkimustulokset on esitettävä viranomaisten nähtäviksi, jotta asiasta voidaan tehdä viranomaistaholla asiantuntevia päätelmiä. Mikäli maaperä on pilaantunut maanomistajan aiemman sahatoiminnan jäljiltä, on puhdistusvelvoite lain mukaan maanomistajalla. Tuulivoimahanke ei saa toimia viiveenä eikä perusteena välttyä tältä maanpuhdistusvelvoitteelta.

Tämän hankkeen jatkaminen kaavaehdotukseksi on mielestäni kaupungin suunnitteluresurssien tuhlaamista, koska tuulivoimaloiden sijoittaminen tälle taajama-alueelle ja näin lähelle pysyvää asutusta, on täysin vastoin sekä asiantuntijatietoa että kokemustietoa vastaavista toteutuneista hankkeista.

Kaupunkisuunnittelun tärkein tehtävä on turvata jokaisen asukkaan terveellinen ja viihtyisä asuinympäristö. Hallan tuulivoimayleiskaavan toteuttaminen ei olisi tämän perustehtävän mukaista.

Mikäli hanketta kaikesta huolimatta aiotaan jatkaa., tulee Kotkan kaupunkisuunnittelun välittömästi ryhtyä myös lain vaatimiin virallisiin viranomaisneuvotteluihin asiassa.

Kaiken yllä olevan perusteella vaadin, että Hallan tuulivoima-yleiskaavan laadinta keskeytetään välittömästi, eikä sitä jatketa yleiskaavaehdotukseksi, vaan hankkeen eteenpäinvieminen hylätään kokonaisuudessaan.


Kotkassa 16.8.2013

Tarja Bohm

 (joka on uusiutuvan energian ja tuulivoiman kannattaja ja ydinvoiman vastustaja, vaikka sitten tämän kannanoton jälkeen paikallislehtemme (Kymen Sanomien) "puolueeton" yhteiskunnallinen toimittaja keksisi mitä tahansa väännöstä ja tulkintaa minun mielipiteistäni)
 

 

Ei kommentteja: